Vidéki wellness-beruházások épülnek EU-s milliárdokból

Turistacsalogatónak szánt fejlesztések sorával húzzák szét a szezont az idegenforgalmi központok tulajdonosai. Az ÚSZT támogatásával megvalósuló programok a remények szerint segítenek elmozdulni a válság okozta mélypontról.
Szilágyi Eta, 2011. október 30. vasárnap, 12:04
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Rövidesen elindulhat a miskolci Selyemréti Strandfürdő fejlesztése és bővítése, így várhatóan a nyári strandszezonra már elkészül. A 991 millió forintos projekthez 491 millió forint uniós forrást nyert a Miskolci Turisztikai Kft. A kivitelezés során − mely a Hajdúép Kft. égisze alatt folyik majd − megépül egy öt egységből álló termálvizes, feszített víztükrű, vízvisszaforgató-szűrő rendszerű, összesen 1728 négyzetméter vízfelületű medencerendszer. A tereprendezés keretében sétautak készülnek és a kerti utak akadálymentesítésére, valamint a szabad területek növényesítésére is sor kerül.

Kecskeméten lassan finiséhez érkezik az új élményfürdő és versenyuszoda építése a már meglévő szabadtéri élményfürdő szomszédságában. A beruházás 6,5 milliárd forintból valósul meg, saját forrásból, lízingkonstrukció keretében. A beruházó az önkormányzati tulajdonú Hírös Sport Kft. Mint Szemereyné Pataki Klaudia gazdasági ügyekért felelős alpolgármester elmondta, az új fedett és a már meglévő nyitott létesítmény egy egységes, családi komplexumként működik majd. A közelmúltban már megkezdődött az uszodai rész terheléses próbaüzeme, vagyis már fogadják a vendégeket, zajlanak az edzések. Az élményfürdő építése még tart, a teljes komplexum a tervek szerint az év végére elkészül. A fejlesztés eredményeként 17 medencében 2800 négyzetméter vízfelület és 750 fős lelátó várja a látogatókat. A családokat pancsolóval, kalandmedencével, pihenő-, relaxálószobákkal, pelenkázóval várják majd. Négy belső szauna és egy szabadtéri szaunakert is létesült: így télen-nyáron látogatható a létesítmény.

Közvetlenül a komplexumhoz kapcsolódik majd egy 100 szobás, négycsillagos szálloda, a Hampton by Hilton, melynek üzemeltetője a Hilton lesz. A szálloda teljes bekerülési költsége 1,9 milliárd forint, melyhez 437 millió forint pályázati támogatást nyert a szintén önkormányzati tulajdonú beruházó, a Hírös Hotel Kft. Jelenleg már folynak a tárgyalások a projekt banki finanszírozásáról.

A Nyugat-dunántúli Régióban is több pályázó nyert az ÚSZT keretére pályázók közül vissza nem térítendő támogatást turisztikai létesítmény fejlesztéséhez. Közéjük tartozik a négycsillagos soproni Best Western Pannonia Med Hotel is, ahol idén májusban már el is indultak a bővítési és felújítási munkálatok. A beruházás teljes költsége 388 millió forint, melyhez 155 milliós uniós forrást nyertek. A munkálatok során a 120 éves, patinás szálloda tetőparkkal és terasszal bővül, de sor kerül a wellnessrészleg bővítésére, a hotelszobák teljes minőségi felújítására, energiatakarékos berendezések és korszerű informatikai rendszer telepítésére is. A szálloda fő profilja a konferenciaturizmus, így a tervek között szerepel, hogy a jelenlegi 62 darabos szobakapacitást 100-ra bővítik. Emellett − a több lábon állás érdekében − erősödik majd a szálloda családi jellege is: ennek elősegítésére újabb családi apartmanokat, játék- és pihenőszobát alakítanak ki, de bővül a fitnesz-wellness szolgáltatások köre és emelkedik majd színvonaluk is. Az üzleti vendégkör részére üzleti apartmanokat hoznak létre, és további, új, modern sport- és szabadidős szolgáltatásokat vezetnek be. A fejlesztések teljeskörűen 2013 májusára fejeződnek be.

Ugyancsak uniós támogatás segítségével újul meg és válik családbarát szállodává a sárvári Thermál Hotel Pelikán. A fejlesztés összköltsége 300 millió forint, amihez közel 134 millió forintot nyert a hotelt üzemeltető az ÚSZT Nyugat-dunántúli Operatív Programja keretében. Az 1991-től működő turisztikai létesítmény teljesen megújul és szolgáltatásokkal is bővül. Wellnessrészleg, a gyerekeknek nagy játszószoba és egy az uniós előírásokat figyelembe vevő játszótér épül. Része még a fejlesztésnek a kert és a díszkert, valamint a gépjárműparkoló teljes felújítása és az új szárny akadálymentesítése is. Az ingatlanfejlesztési munkálatok nyomán a hotel szolgáltatási köre is bővül: a szomszédos Sárvári Gyógy-és Wellness Fürdőbe látogató vendégek, gyermekes családok fogadása mellett a 80 fős konferenciateremben a jövőben rendezvények, konferenciák megrendezésére is lehetőség nyílik. A kibővített és megújult szálloda új − Harmónia Termál Hotel − néven nyitja meg kapuit 2012 tavaszán.

A szigetközi Dunakilitiben működő Diamont Hotel is az ÚSZT-pályázatok nyertesei közé tartozik. A vissza nem térítendő uniós támogatással − összege 72 millió forint − jelentős ingatlan- és szolgáltatásbővítést valósítanak meg. Az idén májusban már elkezdett munkálatok során − amelynek tervezett összköltsége 181 millió forint, míg elszámolható teljes összköltsége 144 millió − a létesítményben ez év végéig növelik és felújítják a fürdő épületét, melyben egy új gyermekmedence és élménymedence is épül, finn szaunával, beltéri jakuzzival és kültéri fürdőrésszel. A belső bővítéssel a jövőben nemcsak a tavasztól őszig terjedő időszakban, hanem egész évben tudja majd fogadni a hotel a vendégeket, a szolgáltatások minőségének javításával és körének szélesítésével pedig korszerű, komplex szolgáltatást tud nyújtani a vendégeknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

barca, 2011.11.01 12:23

Es ki a szent szar fogja tudni kifizetni es ki akar majd idejonni kifizetni a szoba arara a 27 % AFAT! Csak egy elvetemult megtevesztett turista lehet mert normalis ember nem jon magyarorszagra! Ennyi penzert jo helyre is lehet menni! Majd a politikusok mennek nekik nem szamit ok tele vannak , nem kell vallalkozni az mar nem kifizetodo , alapits partot az a tuti ! Erdekes a Gy F is ahelyett , hogy a cegeivel torodne inkabb politizal ! Hat persze az jovedelmezobb nem kell beruhazni , vivni az alkalmazottakkal , az allammal , egyszeruen csak kaszalni kell ,tudas nelkul gatlastalansaggal sokra viheted es dolgozni sem kell , fejni a tehenet csak 1 problema van fogyoban a tej !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.11.01 07:25

Kíváncsi vagyok, egy-egy ilyen üzlet mögött kik állnak, mert ember a jelenlegi helyzetben ésszerűen nem fektet be ilyen halott üzletbe. Vajon milyen fideszes kurafi állhat ezek mögött, mennyit osztanak vissza?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2011.10.30 17:47

Még mindig jobb,mint elkúrni egy egész autópályát meg egy soha el nem készülő metrót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bubu12345, 2011.10.30 17:35

Annyi a wellnes, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Minden xar falu már welln est épit mára akcióznak, hogy vendégük legyen. Fidessék kükeményen átestek a lú másik felére. Gazdaságpolitika kellene nem wellnes !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html