Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Silver de Lux Apartmanházat elméletben a lakókkal együtt bármelyik pillanatban eladhatja a felszámoló - annak ellenére, hogy a lakások árát már hónapokkal, illetve évekkel ezelőtt kifizették a lakástulajdonosok. Ez a faramuci helyzet úgy állt elő - erről tavaly augusztusi cikkünkben is beszámoltunk -, hogy a beruházó Silver de Lux Apartmanház Kft. ellen felszámolási eljárást kezdeményezett a házat építő Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt.

A FÉSZ azért kezdeményezte még 2015-ben a felszámolást, mert a helyi nagyvállalkozó Barna Tibor többségi érdekeltségében lévő Silver de Lux Kft. nem fizette ki a munkálatok ellenértékének utolsó részletét. Információink szerint az adóhatóságnak is tartozik a beruházó, az összes adóssága mintegy 300 millió forint lehet kamatok nélkül.

Hol a pénz?

A felszámolást végző Bonum Sanatio Kft. tavaly augusztusban tett büntető feljelentést. A felszámoló ugyanis az iratok átvizsgálása után közokirat hamisítás, fedezetelvonás, költségvetési csalás gyanúját látta megalapozottnak. A felszámoló  szerint a beruházó társaság tulajdonosa más vállalkozásaiba (Silver Yacht Kft., Dynamic Stars Kft.) vonta el a Silver De Lux Kft. pénzeszközeit.

Ennek célja az adós társaság csődeljárás előtti kiürítése volt - véli a felszámoló. Közel 70 millió forintot adott kölcsön a cég a Silver Yacht Kft.-nek is, amit "rendkívüli ráfordításként" könyveltek el.

Áll a nyomozás?

Lapunk érdeklődésére a Veszprém Megyei Ügyészség és a NAV sajtóosztálya nem adott érdemi információt a nyomozás pillanatnyi helyzetéről. Értesüléseink szerint a nyomozóhatóság eddig még tanúkat sem hallgatott meg az ügyben.

Forrás: balatonsilverapartman.hu

Az épület 54 apartmanjának tulajdonosai azonban aggódhatnak, mert a ház albetétesítése elmaradt, és nem alakult meg a társasház sem, így a felszámoló kezében van a sorsuk. A felszámoló ugyanis elméletben értékesítheti az ingatlant a követelések teljesítése érdekében, így akár újra megvehetik a lakók a már kifizetett lakásokat.

Értesülésünk szerint a lakástulajdonosok most úgy próbálnak kimenekülni a helyzetből, hogy "összedobják" a Silver de Lux adósságát, ami lakásonként több millió forintos pluszkiadást is jelenthet. Ez még mindig a kisebb rossz megoldás, hiszen az apartmanok értéke ma már két-háromszorosa annak, amennyit évekkel ezelőtt fizettek az ingatlanokért. Megint más kérdés, hogy a lakók egy része - a felszámoló kimutatásai szerint -  akkor nagyon kedvezményesen, a meghirdetett ár feléért-harmadáért jutott - legalábbis papíron - egy-egy lakáshoz.

Tárgyaltak, de nincs előrelépés

A beruházó és a kivitelező tavaly hónapokon át tárgyalt a Silver de Lux tartozásának rendezéséről. Barna Tibor ősszel bejelentette a megállapodást. Idén tavasszal felvetődött annak lehetősége, hogy Barna eladja egy másik füredi ingatlanfejlesztő társaságban, a Brázay Invest Kft.-ben levő részesedését, és ebből törleszti adósságát a FÉSZ-nek és az adóhatóságnak. Eddig erre azonban nem került sor. (A vállalkozó 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Brázay Investben, amely az egykori Brázay villa restaurálására és köré egy lakópark építésére jött létre; e beruházás a vállalkozó miatt késésben van.)