Mint ismert, Orbán Viktor és Rubik Ernő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben a kormány vállalta, hogy egy Rubik-kocka által ihletett épületben állít emléket a magyar szellemi teljesítményeknek. Magyarországon a XIX. század vége óta nem volt olyan nagy állami építészpályázat, amelyen részt vettek a világ vezető tervezőirodái, amely sikeres volt, és amely után a tervezett épület meg is épült. A kormánybiztos szerint most ilyet szeretnének kiírni, amelyre magyar és külföldi pályázók, a világ legnevesebb építészei jelentkeznek majd.

Számos vezető külföldi építésszel tárgyalva az előkészítés során, egyértelmű, hogy a Rubik kocka, Budapest és egy kulturális intézmény összekapcsolása olyan házasítás, amely a legnagyobb építészek számára is izgalmas kihívást jelent - hangsúlyozta a kormánybiztos.

A tervek szerint a világszínvonalú, interaktív kiállítóközpont a magyar találmányok és tudomány otthona is lesz: egy inkubátorház, ahol fiatal kutatók, innovatív vállalkozások kaphatnának helyet, infrastruktúrát. A cél, hogy az intézmény jelentős gondolatok szülőhelye, bemutatkozó helye is legyen, segítse elő új magyar sikerek megszületését.