Virtuálissá válik a lakásépítés

Idén az első kilenc hónapban 4077 új lakás épült, 37 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A visszaesés valamennyi régióra jellemző, ugyanakkor a használatba vett lakások száma a fővárosban 3 százalékkal nőtt. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 5327 volt, ami 32 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-szeptemberi adatokhoz képest - közölte a KSH.
Napi.hu, 2013. november 4. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

A megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló (35 százalékos) volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak közel fele a használatba vett lakások száma. Növekedés csupán Budapesten következett be, ahol 3 százalékkal több, 1127 lakás, az összes új lakás több mint egynegyede épült. A budapesti növekedés jelentős része mindössze néhány nagyobb beruházáshoz köthető. Az összes használatba vett lakás közel felét Budapesten és Pest megyében adták át, emellett csak Győr-Moson-Sopron megyében épült számottevő mennyiségű, több mint 400 új lakás.

Budapesten lefeleződött az új engedélyek száma

Az első kilenc hónapban kiadott új lakásépítési engedélyek szerint a fővárosban 812 lakás építését tervezik, ami 53 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A kiadott új engedélyek száma a községekben az országos átlagot meghaladó arányban (38 százalékkal) csökkent, a városokban 26, a megyei jogú városokban 11 százalékkal esett vissza. Az év első kilenc hónapjában az új engedélyek száma 31 százalékkal meghaladta a használatba vett lakásokét. Az egy évvel korábban kiadott engedélyekhez viszonyítva az ország szinte minden térségében visszaesés tapasztalható.

Győr-Moson-Sopron megye az egyedüli terület, ahol a korábbi viszonylag magas értékhez viszonyítva is emelkedett mind az engedélyezett lakóépületek száma, mind azok hasznos alapterülete (126, illetve 114 százalék).

Egyáltalán, ki épít még?

Az építtetői kör összetételét továbbra is a természetes személyek túlsúlya jellemzi, bár az általuk épített lakások aránya 66-ról 57 százalékra csökkent egy év alatt. A vállalkozások által épített lakások aránya ugyanekkor 32-ről 40 százalékra emelkedett. Budapesten, ahol korábban a vállalkozói lakásépítés csak 48 százalékot ért el, most 68 százalékot tesz ki (2013 első kilenc hónapjában 761 lakást építettek vállalkozások a fővárosban, szemben az egy évvel korábbi 522 lakással). 2013 első három negyedévében mindössze 47 lakás épült önkormányzati megbízásból.

Az építtetői kör átrendeződésével összhangban csökkent a saját használatra épített lakások aránya (62-ről 53 százalékra), míg az értékesítésre épített lakásoké nőtt (35-ről 42 százalékra). Bérbeadásra a lakások 3 százaléka épült, akárcsak egy évvel korábban.

A lakásépítés kivitelezők szerinti megoszlása is változott: jogi személyiségű gazdasági társaságok a kivitelezői a használatba vett lakások 63 százalékát, az egyéni vállalkozások a lakások 26 százalékát építették (2012 első kilenc hónapjában 51, illetve 33 százalék volt a megfelelő arány). Az új lakások 7 százaléka (egy évvel korábban 12 százaléka) lakossági kivitelezésben készült el.

Több a kicsi

Az újonnan épült lakóépületekben 62-ről 57 százalékra csökkent az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké nőtt (28-ról 38 százalékra). Az új lakóparki lakások aránya 2 százalékos (egy évvel korábban 3 százalékos volt). A használatba vett lakások átlagos alapterülete 102 négyzetméter volt, ez 4 négyzetméterrel kisebb, mint egy évvel korábban. A 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások aránya 45-ről 42 százalékra csökkent.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.11.04 17:43

@Tacitus: Mit nem ért?

Abból kell kiindulni, hogy épülhetett volna nulla számu ház is.

Tehát és ahhoz képest....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2013.11.04 17:32

Megint köszkodöm az Új Magyar Nyelvel:
zelmultban, 2007-ig évente 30-36 000 lakás épült, és "rosszabul éltünk"
most 4100 épül és "jobban teljesítünk" ?!?!

Valaki érti ezt? Csak nem vmi szemértelen hazugság halmaza?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.04 11:29

@coni: A legutolsó nagy építési hullam 2000-2001-ben indult, a devizahitelezéshez is kapcsolódó kamattámogatás rendszerének bevezetésével.

A devizahitel volt az olcsó, azt kapták az építők is, a vevők is.

Eredménye?

Az építkezésen belül a felújítások elmaradása a legdöntőbb: ez vezet majd lassan, de annál biztosabban az épületállomány teljes leromlásához és elértéktelenedéséhez.

Ha valahol lehetne kedvezményeket adni, az ez a terület.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.11.04 09:16

Az építőiparban nulla a hitelezés évek óta, a fizetőképes kereslet hiánya, az árverezések és a kényszer értékesítések továbbra is alacsonyan tartják az ingatlanárakat.Az, hogy az engedélyezések száma csökken előrevetíti az építkezések csökkenését, ami a szakképzetlen munkaerő nagy részét felszívhatná, a GDP-t korrigálhatná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html