Az építőipari termelés másfél éve tartó növekedése júniusban a korábbi hónapokban megfigyelt nagyarányú bővüléshez képest kisebb mértékű volt. Ezt részben az épületek szerkezetépítését végző vállalkozások termelésének a 2013. júniusi magas bázishoz viszonyított visszaesése okozta, de az út- és vasútépítést végző szervezetek termelésének növekedése is kisebb mértékű volt, mint az elmúlt néhány hónapban.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 7,5 százalékkal alacsonyabb volt a májusinál. Az év első hat hónapjában a termelés 22,8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Júniusban mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az egy évvel korábbit: az épületek építése 2,4, az egyéb építményeké 18 százalékkal. Az egyéb építmények jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 8,4, az egyéb építményeké 1,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy hónappal korábbihoz viszonyítva.

Lemaradásban az épületépítés

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - júniusban 15,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Az egyéb építmények ágazat termelése 21,6 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 18,3 százalékkal nőtt 2013 júniusához képest.

Visszaestek az új megbízások

A 2014. júniusában kötött új szerződések volumene 14,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene jelentősen, több, mint 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 2,5 százalékkal kisebb volt az előző évinél.

Az új szerződések júniusi visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások 2014. június végi szerződésállományának volumene 57,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 84,2 százalékkal magasabb volt, mint 2013 június végén.