A lengyel főváros központjában álló híres épület, amely évtizedeken át a tájékozódási pontot jelentette a turistáknak, miután több tíz kilométerről is látható volt, a Tudomány és Kultúra Palotája megújul - adta hírül a Rzeczpospolita.

Miután megtisztítják, az épület homlokzata ugyanúgy nézhet ki, mint amikor az 50-es években építették. Az 1952 és 1955 között épült magas torony kezdetben teljesen fehér volt.

A palota elnöke, Rafal Krzemien már februárban bejelentette a felújítást, ami bizony költséges. Csak az egész magasság lemosása körülbelül 20 millió zlotyt (1,5 milliárd forint) emészt fel, ezért az elnökség úgy döntött, hogy kezdetben csak a 30. emeleti kilátó teraszt tisztítják meg. Ez kijön 680 ezer zlotyból (51 millió forint). A felújítási munkálatok 2018 szeptemberéig tartanak, de a terasz ez alatt is látogatható lesz.

A közbeszerzést egy krakkói cég nyerte meg, amely forró párával, vegyi anyagok használata nélkül akarja megtisztítani a palotát. A homlokzaton lévő károsodásokat is kijavítanák.

Tudomány és Kultúra Palotája Varsó egyik legnagyobb turisztikai nevezetessége csak magát a teraszt ma is évente 700 ezer turista tekinti meg.

A fotó forrása: Shutterstock.