Világszerte folytatódia a fellendülés az ingatlanbefektetési piacokon, amelyek 2008. harmadik negyedéve óta nem látott csúcsot ostromolnak: 2013 első felében globálisan összesen 225 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a különböző ingatlanok, 12 százalékkal felülmúlva a tavalyi év hasonló időszakát - olvasható a elemzésben. Az első negyedév adatai még "csupán" 8 százalék növekedést mutattak 2012 első negyedéhez képest.

Visszatért a bizalom

A befektetők visszataláltak a pénzpiacon elérhetőnél kedvezőbb hozamokkal kecsegtető ingatlanpiachoz - mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Az elmúlt években alacsonyabb aktivitású piacra láthatóan visszatért a bizalom; a legnagyobb bővülés Nyugat-Európában - azon belül is Németországban -, Japánban, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható.

Észak- és Dél-Amerika ingatlanbefektetési piacának továbbra is az Egyesült Államok a motorja, amely 8 százalékos bővülést produkált az idei első fél évben. A csendes-óceáni ingatlanpiacot a japán befektetések kimagasló, mintegy 50 százalékos fejlődése segítette, de Ausztrália és Szingapúr is gyors fejlődést mutatott az első hat hónapban.

Kelet-Közép-Európa a 2010-es szinten teljesít

Európa három legnagyobb piaca - Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Németország - adta a kontinens aktivitásának kétharmadát, de közülük is kiemelkedő volt a német ingatlanpiacon kimutatható 41 százalékos emelkedés. A kelet-közép-európai régió teljesítménye a 2010. első félévi szintnek felel meg. Ezekben az országokban egyébként a nemzetközi vásárlók helyett inkább a helyi befektetők jelenléte a mérvadó.

A nyugat-európai nagyvárosok irodapiacain, mint például Londonban, Párizsban vagy Münchenben, továbbra is rendkívül nagy az aktivitás, míg Ázsiában Japán produkál kiemelkedő eredményeket. Erősödő a befektetői érdeklődés olyan, az utóbbi időkben kevésbé válságálló és ezért mellőzött piacok iránt is, mint például Spanyolország, Portugália vagy Olaszország, ami bizakodásra adhat okot.

A prémium kategória a menő

A prémium kategóriában és legjobb elhelyezkedéssel bíró ingatlanok iránt a legnagyobb az érdeklődés, rekord árakon kelnek el egyes kiemelkedő ingatlanok a nagy európai fővárosokban - mondja Furulyás Ferenc, a JLL  ügyvezető igazgatója. A leginkább kedvelt szektor továbbra is az irodaházaké, ott könnyebben meghatározható a vevők igénye, kevesebb szakértelmet igényel az ingatlan elemzése, kezelése. Érdekes tendencia, hogy egyre keresettebbek a jó minőségű hotelek is, főként a közel-keleti vásárlók körében.

A kedvező hangulatnak, az ingatlanpiaci eszközök növekvő népszerűségének köszönhetően az év egészére nézve markáns bővülés várható, a becslések szerint az 500 milliárd dollárt is elérheti a befektetések értéke globálisan, ami nagyjából 10 százalékos növekedésnek felelne meg - összegzi a kilátásokat Tóth Balázs. A vezérigazgató hozzáteszi: Magyarországon is léteznek olyan befektetési termékek, amelyek elérést biztosítanak a kedvező jövőképpel bíró globális ingatlanbefektetési piachoz, aminek köszönhetően a bővülésből a hazai befektetők is profitálhatnak, meglovagolva a kedvező tendenciákat.