BUX
39610

Visszatérnek a fejlesztők Közép-Kelet-Európa irodapiacaira

Közép- és Kelet-Európa irodaállománya mérsékelten nőtt 2011 első félévében, bár az elkészült fejlesztések alacsony szinten maradtak. – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb kutatási adataiból.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 08:36

Habár régió szerte újraindultak a korábban elkezdett fejlesztések, várhatóan viszonylag kevés új irodaterület kerül a piacra az elkövetkezendő 12-18 hónapban. A gyenge bérleti kereslet és a finanszírozási háttér miatt a fejlesztők vonakodnak új projekteket elindítani.

A közép-kelet-európai és a kelet-európai átlagos üresedési ráta 14 százalék alá esett a 2010. negyedik negyedéves 2 százalékpontos csökkenés után. A zsugorodás oka jelentős részben a kelet-európai fővárosokban zajló pozitív folyamatok eredménye, ahol a nettó felszívás különösen erős volt. Az üresedés továbbra is Varsóban a legalacsonyabb (kicsit több mint 6 százalék), ami a fejlesztőket új projektek elindítására sarkallja. A másik oldalon, Belgrádban az üresedés közel 24 százalékos.Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője a jelentést kommentálva azt mondta, hogy bár a legtöbb piacon nő a bérbeadás, a nettó abszorpció továbbra is gyenge, vagy néhány városban egyenesen negatív. Ennek oka főleg a Prágában és Varsóban tapasztalható előbérleti szerződések emelkedő aránya. A másik ok a korlátozott új kereslet, mivel a bérbeadások egyre növekvő részét az egyik irodából a másikba való költözés teszi ki.Moszkvában és Kijevben a díjak növekedése éves szinten, dollárban számolva elérte a 20-25 százalékot (euróban a drágulás szerényebb). Varsóban 13 százalékkal múlja felül a 2010-es első félévi szintet, bár az áremelkedés lassult. A többi piacon nem emelkedtek a díjak az elmúlt 12 hónapban, sőt néhány délkelet-európai fővárosban, mint Zágrábban és Szófiában továbbra is lefelé mutató nyomás évényesül.A CBRE súlyozott átlagos irodapiaci hozama tovább esett, 8,8 százalékra, ami 2010 negyedik negyedéhez képesti szinthez 52 bázispontos, az egy évvel korábbi szinthez képest pedig 85 bázispontos esést takar. A csökkenés főleg a kelet-európai hozammozgások eredménye, a közép-európai nagyvárosokban a hozamok stabilak maradtak.A teljes irodapiaci forgalom 2011 első félévében 2,2 milliárd eurót tett ki, csekély mértékben elmaradt a 2010 hasonló időszakában mért 2,5 milliárd eurótól. A forgalom részét képezi az Europolis CA Immo általi bevásárlás. Idén Oroszország és Lengyelország vonzotta a legtöbb tőkét, ez a két ország jelentette a piac 75 százalékát.A befektetési piac likviditása egyre nőtt a kelet-közép-európai régióban az elmúlt negyedévben. A fellendülés a piac felső szegmensében szembetűnő, míg a másodlagos piacok szinte teljesen illikvidek maradtak. Oroszország és Közép-Európa jelentősen fejlődött, míg Ukrajnában és Szerbiában még mindig az első üzletet zárják. Prágában a befektetői aktivitás visszatérőben, és más piacokon, mint például Budapesten is ez várható 2011 második féléve során. Az aktivitás növekedése pedig a hozamok csökkenését okozhatja az elkövetkezendő negyedévek során - tette hozz Jos Tromp.