A hatályos rendelet szerint a támogatásból, költségvetésből, pályázatból, uniós finanszírozással épülő ingatlanoknál már most a 2018-as energiahatékonysági előírásokat kell alkalmazni, amely a közel nulla energiaszint felé közelít. A szabályozás alól azonban az új csok rendszerben támogatásban részesülők a januári módosítások nyomán felmentést kapnak és a korábban a támogatási rendszerbe épített 10, 20, illetve 30 százalékos energetikai bónuszok is megszűntek.

Az uniós direktíva szerinti rendeletnek megfelelően a jövőben tehát "A", míg a csok rendszerben akár "D" energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, noha a közeljövőben épülő ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el, vagyis az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak - hívja fel a figyelmet a szigetelőanyag-gyártó elemezése.

Hosszú távon kellene a gondolkodni

A 10+10 millió forintos támogatást igénylőknek mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkodva, azzal kalkulálniuk, hogy amennyiben energetikailag korszerű ingatlant építenek vagy vásárolnak, akkor egy családi ház esetében a fűtési költség akár 50 százalékát is megspórolhatják, a megtakarítást pedig a második 10 millió forint hiteltörlesztésébe forgathatják vissza - mondja Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

A támogatási rendszer használt ingatlanok vásárlására és bővítésére is igényelhető, viszont meglévő ingatlan felújítására nem, a magánszemélyeknek szóló áfa-visszatérítés pedig szintén csak új építés esetén vehető igénybe. Ezáltal a meglévő családi házak energetikai fejlesztése, hőszigetelése sem támogatott.

Az áfacsökkentés segítheti a felújításokat

A nemzetgazdasági miniszter decemberben, az áfacsökkentés bejelentésekor nem zárta ki, hogy hosszabb távon a felújításokat, korszerűsítéseket is támogassák. Erre égető szükség van, mert a jelenlegi családi ház állomány energetikai szempontból rendkívül rossz képet mutat (mindössze 10,7 százalékuk számít energetikai szempontból korszerűnek). A legnagyobb energiamegtakarítási lehetőséget ez a rossz műszaki állapotban lévő lakásállomány felújítása jelentené.

A statisztikák szerint évente 38 ezer ingatlant újítanak fel. Amennyiben ezekre is kiterjesztenék a csokot, illetve az áfa-visszatérítést, az lehetőséget nyújthatna arra, hogy hazánkban az energiapazarló épületek európai összehasonlításban is kiemelkedően magas száma csökkenjen-vélik az elemzés készítői.

A családoknak azonban ezek a beruházások megterhelőek, a legtöbben pedig még a kedvezményes kölcsönöket sem tudják igénybe venni. A Knauf Insulation januári lakossági felmérése szerint a nem vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban élő tulajdonosok 55 százaléka csak akkor tudná elvégeztetni a hőszigetelési munkálatokat, amennyiben ahhoz állami pénzügyi segítséget kapna.