Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál felidézi, az egykor Radetzky-laktanya néven ismert Bem téri épület épület 2006-ban került ideiglenes műemléki védelem alá. Építési engedélyt 2010 májusában adtak ki rá. Az Európa Alap az épület tervezőivel együtt - összhangban a Műemléki Tervtanács véleményével valamint a KÖH, mint engedélyező hatóság szakmai álláspontjával - úgy döntött, hogy annak csak a legjellemzőbb részeit hagyják meg: 80-85 százalékban egy új épületet hoznak létre, mely integrálja a régi részeket - olvasható a portálon.

2011-ben nyilvánították műemlékké azt épületet, a bontást is ebben az évben kezdték meg. 2016 februárjában az I. kerületi Kormányhivatal, mint illetékes építési hatóság megerősítette az Európa Alapnak az építési engedély érvényességét, hozzátéve, hogy a projektre a jogerős és végrehajtható engedély alapján a használatbavételi engedélyt 2017. szeptember 17-ig szükséges megkérni.

A HB Reavis csoport 2016 májusban vásárolta meg az ingatlant, amelyen 32 ezer négyzetméteres irodakomlpexumot tervezett felépíteni 2018-ra.. Az eladó szavatosságot vállalt az építési engedély érvényességére.

A fővárosi kormányhivatal örökségvédelmi osztálya júniusban visszavonta a projekt építési engedélyét annak jogszabálysértő voltára hivatkozva, közel 6 évvel kiadása után. A tulajdonos HB Reavis azonnal leállította a bontási munkálatokat, azóta pedig csak állagmegóvást végez az ingatlanon.

Az ügyet ma tárgyalja a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Az eljárásban a felpereseknek - elsősorban az az Európa Ingatlan Befektetési Alapnak - azt kell bizonyítaniuk, hogy a kormányhivatal határozata jogszabályt sértett. Ez az egyetlen esélye a fejlesztőnek a beruházás újraindítására.

További részletek a portfolio.hu-n.