Visszavonulót fújtak az amerikaiak

Az elmúlt két év egyik legjelentősebb változása az európai kereskedelmi ingatlanpiacon az amerikai vevők visszavonulása a hitelválság kirobbanása óta - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) elemzéséből.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 13:55

Teljesen eltűntek az amerikai befektetők az európai kereskedelmi ingatlanpiacról - írja jelentésében a CB Richard Ellis (CBRE). Az idei év első felében mindössze 400 millió eurót fektettek be a kontinensen, ráadásul 700 millió euróért el is adtak befektetéseikből, ami - sok év után először - nettó eladóvá tette ezt a befektetői csoportot az európai befektetési piacon. 2007 első felében még több mint 20 milliárd euró volt a beruházások értéke.

Az amerikai befektetők visszavonulása különösen a német piacon szembetűnő. 2006 és 2009 között összesen 36 milliárd eurónyi amerikai befektetés érkezett Németországba, ami az Európába irányuló amerikai befektetések közel felét jelentette. Az Egyesült Királyság és Franciaország szintén jelentős célállomása volt az amerikai tőkének - ez a három ország vonzotta az USA-ból kereskedelmi ingatlanokba áramló befektetések 84 százalékát. Az amerikai tőke a német lakossági ingatlanpiacon is jelentős szerepet játszott ebben az időszakban.

Ray Torto, a CBRE vezető közgazdásza szerint a tengerentúli befektetők a jövőben aktívabbá válhatnak Európában, a tőkét gyűjtő alapok ugyanis egyre nagyobb mértékben tekintik potenciális befektetési célpontnak a kontinenst.

HOZZÁSZÓLÁSOK