Viszik a magyarok a horvát apartmanokat

Ingatlanközvetítők szerint újra élénkül a kereslet a horvát apartmanok iránt s a vevők között egyre több a magyar. Saját használatra és befektetési céllal is vásárolnának.
Szilágyi Eta, 2011. június 18. szombat, 08:30
Fotó: Napi.hu

A horvátországi apartmanok iránt érdeklődők többsége az ingatlant maga szeretné használni, de nő  a  befektetni szándékozók köre is − állítják a lapunk által megkérdezett ingatlanközvetítők. Ez utóbbiak eleve úgy keresgélnek, hogy az apartman az évenkénti egy-két hetes családi használat mellett bérbe adható legyen − mondja Bán Zoltán, a Rellox magyarországi képviseletének vezetője. A hazai kereslet árban széles skálán, 70 ezer és 200 ezer euró között mozog, s ezért a legtöbben parti vagy csupán néhány száz méterre lévő ingatlanokat szeretnének.

Bán szerint ez érthető, hiszen érvényes az az általános szabály, hogy jó helyen, lehetőleg a tenger közelében lévő olyan projektekbe kell befektetni, amelynek környezetében működnek a turisztikai szolgáltatások. Itt közép- és hosszú távon számítani lehet az értéknövekedésre, ennek mértékét azonban nehéz megjósolni. Befektetési célú vásárláskor a legfőbb szempontok: a projekt helye, az apartman minősége, a szolgáltatások elérhetősége, és fontos, hogy már bejáratott módon működjön a bérbeadás.

Ez utóbbit azért emeli ki a szakember, mert mint mondja, azoknál az apartmanoknál, melyeknél még meg kell egyezni egy  bérbeadásra szakosodott ügynökséggel, nehéz az ügymenet gördülékenységét felmérni. A már működő bérbeadású és teljes körű ingatlankezeléssel rendelkező rendszernél a vevő minden kapcsolódó szolgáltatást kulcsrakészen kap meg, és abban is biztosabb lehet, hogy a további bérbeadás már a kezdettől viszonylag "olajozottan" fog működni.

A használt apartmanokat többnyire teljesen felszerelve kínálják, a jó állapotú, kisebb apartmanok ára 50 ezer euróról indul, de az újaké is ennél a szintnél kezdődik. A kínálat széles skálán mozog: apartmanok új lakóparkokban, a már meglévő beépítésekben a magyarok által legkeresettebb helyeken − mint például Split környéke, Makarska, Brac, Hvar, Ciovo, vagy más szigetek − bőven vannak, magas minőségben éppen úgy, mint átlagos színvonalon.

Találnak az érdeklődők Brac szigetén közvetlen tengerparti, 51 négyzetméteres apartmant 142 ezer euróért, Jadranovón 64 négyzetméteres teraszost, 50 méterre a tengertől, 170 ezer euróért vagy a Pag szigeti Novalján 36 négyzetméteres, erkélyest, közel a tengerhez már 58 ezer euróért.

Költségek horvát ingatlan vásárlásakor
Használt ingatlan vásárlásakor a vevő ingatlanvagyon-átruházási adót fizet: ennek mértéke a vételár 5 százaléka. Új ingatlan megvételekor a vevő az áfát fizeti (melyet standard esetekben már beleszámítanak a vételárba), és a telekár 5 százalékát (ez egy 100 ezer eurós ingatlannál 1500 és 2000 euró között mozog). Az egyszeri − vagyon­átruházással kapcsolatos − illeték standard összege kb. 1000 euró. Ezek az illetékek azonban minden adásvételnél egyediek.
Számolni kell az üzemeltetési költségekkel (energiafelhasználás, ingatlankezelés, biztosítás stb.), plusz a bérbeadást közvetítő ügynökség jutalékára. Az üzemeltetési költségek az új projekteknél átlagosan havi 2 eurót tesznek ki négyzetméterenként (ez függ a projekt minőségétől és a szolgáltatások skálájától). A közvetítésért a bérbeadás díjának kb. 20-30 százalékát kérik az ügynökségek.
Az üdülők tulajdonosa külön adót is fizet, melyet a település önkormányzata határoz meg: mértéke 0,6−2 euró évente, négyzetméterenként. A bérbeadás jövedelemadója 15 százalék. Ha az ingatlant turistáknak adják bérbe, a tulajdonos adóalapot csökkentő kedvezményt kérhet, mely elérheti a költségek 50 százalékát.

A növekvő keresletet erősíti meg Lengyel Stefánia, az Adria Home ügyvezetője. Számos, Horvátországot kedvelő család − amelyek több éve járnak nyaralni a területre − érdeklődik kisebb apartman iránt, amit a saját használat mellett egy-két hónapra bérbe is tudna adni. S bár magánszemélyek nem adhatják ki, de kapcsolatba léphetnek például utazási irodával − ebben segítenek az ingatlanközvetítők −, és az irodák díja után megmaradó  összeg még így is jó bevétel. A főszezonban a bérleti díjak − ingatlantól, helytől függően − napi 70−120 euró, míg a szezonon kívüli időben átlag 40−50 euró körül alakulnak.  Az iroda kínálata egyébként az Isztrián, Dalmáciában és a magyarok által kedvelt Kvarner régióban szintén sokszínű. Ez utóbbi helyen jelenleg is számos apartmanfejlesztés folyik, de a néhány éve átadottakból is széles a választék. Az üzletasszony kiemeli a Karlobagban épülő, hatlakásos, nívós, panorámás apartmanházat, amelyben mérettől, fekvéstől függően 57−129 ezer euró között mozog a lakások ára. Krk szigetén Krk városában apartmanlakópark épül 2012-es átadással, 350 méterre a tengertől, kilátással a közeli szigetvilágra (Cres, Plavnik, Rab szigetek): itt 87 ezer euróért kínálják a lakásokat. Klenovicában szintén tengerközeli apartmanházak épülnek, s a 35 négyzetméteres ingatlanokhoz 70 ezer euróért lehet hozzájutni.

Mint mondja, az új projektekbe a kedvezmények miatt érdemes már az induláskor beszállni, ilyenkor a vételárat több részletben lehet kiegyenlíteni, s ez különösen a befektetési céllal apartmant keresőknek ajánlott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

u, 2011.07.17 09:59

@GELI:Megnéztem a neten a Rollex vállalkozást. Sok mindennel foglalakoznak, ami érintheti a horvát ingatlant, az az építkezés. Egyes tevékenységük feketelistán van. Kötve hiszem, hogy az apartmanok értékesítésével is foglalkoznak.
Az Adria Home-nak nagyon szép, és alapos a honlapja. Tájékoztat az ingatlanok bérbeadásáról is. Fantasztikusan irreális összegeket írnak a napi bérleti díjakról, ugyanakkor fantasztikusan sokat lefognak a közvetítésért...Ergo:ez a cikk teljesen manipulatív volt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.06.19 21:18

@Apuci60: lehet, hogy évi 2 db-ról 4-re nőtt a horvátországi apartmanvétel honfitársaink által :) ez 100%-os növekedés :) és az is valószínű, hogy újabb 100% éves növekedés várható :)
persze a cikk írója valószínűleg azért kapta a pénzét, hogy a horvátokat népszerűsítse...a Balaton népszerűsítésére meg nem jut..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Apuci60, 2011.06.19 17:17

Ez nagyon szép, hogy a horvátországi ingatlanok ilyen kelendőek.
Vajon hány eladást produkáltak könyv szerint az örömhírt megosztó irodák?
Konkrétan?
Ugyanez van Magyarországon is, egyes ingatlanirodák hatalmas eladási számokat vetítenek, érezze rosszul magát az, aki kevesebbet adott el, de igazából arról van szó, hogy aki nagyobbat tud mondani, a megbízók inkább ahhoz vinnék, hisz az sikeres, az valamit tud :)
A kérdésem itthon is az: konkrétan mely ingatlanokat adta el ? :)

Kezdődik megint a számháború, ami anno összehasonlította az üveg sör árát a Balatonon (500 Ft)
Horvátországban (490 Ft)
Csak azt felejtették el, hogy az itthoni sör árat egy színvonalas helyen, míg Horvátországban a legolcsóbb helyen nézték...

Tudja mindenki, hogy Horvátországban milyen árak vannak, milyen értékesítési nehézségekkel, de azért odavágnak a Balatonnak.


Békési Béla MAGYAR Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html