A Zuglóban tervezett két nagy kereskedelmi központ egyikénél sem indult még el az építkezés. A REM Ingatlan Zrt. (korábban Raiffeisen Ingatlan) fejlesztésében, a kisföldalatti végállomásához tervezett komplexumnál a beruházó a parkolóhelyek számára vonatkozóan 50 százalékos csökkentést kért az önkormányzattól, ezt azonban a XIV. kerület képviselő-testülete nem hagyta jóvá.

A Mexikói út-Erzsébet királyné útja-Kolumbusz utca és az M3-as autópálya bevezető szakasza által határolt volt BKV-terület hasznosítási jogát korábban 500 millió forintért adták el a Raiffeisen Ingatlannak - tájékoztatott a Herminamező Polgári Köre (alapítva 1990) egyesület (HPK). Jelenleg a 400 P+R parkolóhelyen 600-700 gépkocsi parkol, míg a komplexum megépítésével - az 50 százalékos csökkentéssel számolva - összesen csak 1000 parkolóhely létesülne az egyesület szerint.

Szintén problémát jelent, hogy a megnövekvő forgalmat a környező kis utcákra terhelné a 20 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot és ugyanekkora irodaterületet, illetve szállodát tartalmazó létesítmény megépülése - tette hozzá a HPK. A projekt előkészítésénél és tervezésénél minden a jogszabályoknak megfelelően történt - mondta lapunknak Vancskó László, a REM Ingatlan Zrt. vezérigazgatója.

A budapesti városrendezési és építési keretszabályzat előírásai teszik szükségessé a parkolóhelyek 50 százalékos csökkentését a kisföldalatti-végállomás 500 méteres körzetében, illetve ugyanez a jogszabály maximálja 20 ezer négyzetméterben a kereskedelmi célú létesítmények alapterületét - fejtette ki Vancskó. Hozzátette: a környező kisebb utcák zsákutcává alakításával kerülnék el az ottani forgalom növekedését, illetve a központ és a közeli nagyobb utak összeköttetését is tartalmazzák a tervek. A projekt indulásának időpontja azonban az eddigi ötéves csúszást követően sem látható - fogalmazott.

A 150 millió euró beruházási értékű, a Bosnyák térre tervezett Mundo terveit a zuglói önkormányzat és a helyi lakosok kérésének megfelelően módosították - mondta lapunknak Ahmet Cetin, a fejlesztő Echo Investment projektigazgatója. Az önkormányzat még az előző ciklusban értékesítette a területet, kifejezetten egy városközpont építése érdekében.

A polgármesteri hivatal szerint a fejlesztő azonban csak egy bevásárlóközpontot kívánt építeni, ráadásul a zöldterülettel kapcsolatos követelményeknek sem feleltek meg a tervek, ezért az építésügyi hatóság nem adta meg a szükséges engedélyeket. Az előzetes megállapodás értelmében egy szinttel alacsonyabb lesz az épület, illetve az eredeti tervekhez képest több méterrel szélesebb zöld sávot hoznak majd létre.

Szeptember 29-én rendkívüli testületi ülésen dönt az önkormányzat a szerződés módosításáról. Az építkezés az engedélyek kézhezvételét követően azonnal megindul, a központ átadására várhatóan 2011 negyedik és 2012 első negyedéve között kerül sor. A bevásárló- és szórakoztatóközpont mellett egy A kategóriás irodapark is helyet kap majd - tette hozzá Cetin.