A New York-i Kingstown Capital nevű hedge fund és egy cseh befektető azzal vádolja Viteket és a többségi tulajdonába tartozó CPI Property Groupot, hogy több mint egymilliárd dolláros (285 milliárd forintos) kárt okozott egy gondosan kidolgozott csalássorozattal. A felperesek szerint Vitek értékes vagyonelemeket sikkasztott el a titokban az irányítása alatt álló cégeket felhasználva - olvasható a G7 cikkében.

A CPI Group több magyarországi ingatlan befektetője és kezelője is, az érdekeltségébe tartozik többek közt a Pólus, a Campona, az Europeum bevásárlóközpontok és a Gateway Office Park irodaház

A Bloomberg és a Financial Times cikkei több részletet ismertetnek az amerikai befektetési alap keresetéből. A befektetők szerint Vitek strómanokon keresztül vásárolt fel részvényeket egy luxemburgi központú céget, az Orco Property Groupot (amely korábban Magyarországon is ismert ingatlanberuházó volt).

A felperes Kingstown az Orco egyik legnagyobb részvényese lett 2012-ben. A kereset szerint Vitek ezt követően a strómanjain keresztül egyre nagyobb befolyásra tett szert az Orcóban. Ezzel párhuzamosan Vitek emberei elkezdték tudatosan félretájékoztatni a többi részvényest (a kereset két szlovák bankot és hat magánszemélyt nevezett meg strómanként). A Kingstown szerint a pénzügyekről szóló csúsztatott információk miatt kezdték el eladni az Orco legértékesebb vagyonelemeit, méghozzá piaci ár alatt. Mint később kiderült, a felvásárlók olyan cégek voltak, amelyeket szintén Vitek irányított titokban. A pert indító befektetési alap szerint összesen több mint egymilliárd dollárral károsította meg a vállalatot Vitek a saját gazdagodása érdekében - írta a portál.

A keresetet benyújtó amerikai alap szerint azért léptek nyilvánosság elé, mert szerintük Vitekék további bűncselekményekre készülnek az Egyesült Államokban. A CPI hamisnak, félrevezetőnek nevezte a vádakat, és azt közölte, mindent megtesznek azért, hogy megvédjék magukat és a részvényeseiket. További részletek a G7 cikkében olvashatók.