Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 112,3 pontra nőtt, ami tavaly április óta a legjobb, 2006 májusa óta pedig a második legjobb érték - írja az MTI.

Az index értéke az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 5,5 százalékkal emelkedett. Elemzők éves szinten 2,1 százalékos növekedésre számítottak a januárban mért 2,8 százalékos csökkenés után.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az emelkedő részvényárfolyamok erősítették a bizalmat. Szerepet játszott a lakásvásárlók aktivitásának élénkülésében az is, hogy a mostani volt az utóbbi évtizedek legmelegebb februárja. Az emelkedő árak ugyancsak arra ösztökölték a vevőket, hogy mielőbb kössenek szerződést.

Idén várhatóan 5,57 millió használt lakás cserél gazdát, ami 2,3 százalékos emelkedés lenne a tavalyi évhez képest.