Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ulászló utca 58. története majdnem száz évvel ezelőtt kezdődött, először tüdőgondozót építettek oda, majd orvosi rendelőként, védőnői intézményként működött 2013-ig. Azonban jó ideje elhagyták a gyógyítók, azóta a telken lévő két, 1-2 emeletes épület lepusztult, veszélyessé vált, a kert pedig annyira elvadult - olvasható a portálon.

A telek egyharmadnyi tulajdonrésze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül az államé volt 2015-ig, mígnem az előző, fideszes kerületvezetés kérésére az állam átadta ezt a részt, így a teljes telek önkormányzati tulajdonná lett. Egy fontos kikötés volt: 2030-ig nem idegeníthető el, azaz nem adható el az ingatlan.

Szintén az előző kerületvezetés megterveztetett egy 42 lakásos, hatszintes, két összekapcsolt tömbből álló társasházat a telekre, de ott ezzel le is állt a történet. Az ellenzéki összefogás átvette a kerület vezetését 2019-ben, és a projektet is leporolták. Úgy döntöttek – részben a kormányzati elvonások miatti kiesések fedezésére –, hogy a kerület tulajdonában álló egyes ingatlanokat eladják. A saroktelek is rákerült az eladandók listájára. A környékbeli civilek ezért aktivizálódtak, és a sok fa kivágásával járó, várhatóan nagy forgalmat generáló, a nyers zöld placcot szinte megsemmisítő építkezés és persze az ingatlan eladása ellen keltek ki.

A kerület vezetésének visszakozása várható volt, miután a képviselő-testület egyre nagyobb része foglalt állást az ősfás terület beépítése ellen.

László Imre elmondta, hogy nehéz örökséggel vették át a vezetést, amelynek része volt a saroktelek is. Szerinte a beépítési dokumentumokat örökül hagyták rájuk, a korábbi fideszes kerületvezetés döntött erről.