Agyunkra mennek a kintről bejövő zajok

Az európaiak ötöde saját bevallása szerint szenved attól, hogy zajosak a szomszédai, vagy hangosak a lakása melletti utcák. Nem túl meglepő módon a városiak panaszkodnak a legtöbbet, Magyarországon kontinentális összevetésben kifejezetten jó a helyzet.
Rácz Gergő, 2020. január 2. csütörtök, 12:43
Fotó: Shutterstock

Majdnem az európaiak ötödének, 18,3 százaléknak rontja az életminőségét a szomszédjából vagy az utcáról bejövő zaj - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának felméréséből. Az Eurostat 2018-as adatokat összegző felmérése szerint az arány magasabb a városi válaszadók között, itt több mint 24 százalékos volt a panaszosok aránya, miközben vidéken csak 11 százalék volt az uniós átlag.

Érdekessége a felmérésnek, hogy a kisebb háztartásban élőket a zaj is jobban zavarja. Az egyedül élőknek majdnem 22 százalékának vannak rossz tapasztalatai, a kétszemélyes háztartásban élőknél 18,7, míg a három vagy több felnőttből álló háztartásoknál csak 16,2 százalékos volt a negatív válaszadók aránya.

A gyerekesek szempontjából kisebb az eltérés: ahol vannak eltartott gyerekek, 17,2 százalék panaszkodott a zajra, a gyerek nélküliek aránya nem volt sokkal magasabb, 19 százalék.

Az idősek jobban viselik a zajt: miközben az egedül élő 65 év alattiak 26,6 százalékát zavarják a beszűrődő hangok, ugyanebben a csoportban a 65 év felettiek körében csak 15,7 százalék volt az arány.

A panaszosok legnagyobb aránya Máltán, Németországban és Hollandiában volt, ott a válaszadók 27-28 százaléka volt elégedetlen a zajhelyzettel.

Magyarországon a felmérés szerint kifejezetten jó a helyzet. Az itteni válaszadóknak csak 8,5 százalékának keseríti meg saját elmondása szerint a hangos szomszéd, ezzel a rangsor másik végén vagyunk Bulgáriával, Írországgal és Észtországgal. A legbéketűrőbbek a horvátok, ott csak 8 százalék tartja túl zajosnak az élőhelyét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.01.02 21:57

@na4: Sokaknak nem jó, mert nem hallják meg az ébresztést és elkésnek reggel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.02 18:03

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html