Két év alatt készül el a Csillagvölgyi lakópark

Három lakóépület már szerkezetkész állapotban van, további háromnak pedig az emeleti szintjein dolgoznak az építők abban a Béla király úti lakóparkban, amelyet a tervek szerint ez év decemberében adnak át. A beruházás megvalósítója a XII. kerületi önkormányzat és a Magyar Követeléskezelő (MKK) Rt. közös tulajdonában lévő, e célra létrehozott Land Trade Kft. A több mint 4 hektáros területen az első ütemben elkészülő 13 társasházi lakás után újabb otthonokat terveznek, harmadik lépcsőben pedig eredeti formájában megújul a ma még romos állapotban lévő, XIX. századi, Szép Svájciné nevet viselő villaépület is.
Szilágyi Eta, 2001. július 1. vasárnap, 23:59
Fotó:

A XII. kerület képviselő-testülete még 1999-ben döntött arról, hogy a tulajdonában lévő értékes, Béla király úti szabad területeket nem adja el, hanem apportként beviszi az ingatlan beépítésére vállalkozó MKK-val közösen alapított társaságba. Így sikeres ingatlanfejlesztés esetén az egyszeri vételárnál jóval nagyobb hozamot érhet el a kerület, miközben újabb nívós lakónegyeddel gyarapodik, és megmenekülhet egy helyi, ma még romos állapotban lévő XIX. századi villaépület is. A tervezett beruházás megvalósulása közben a tulajdoni hányad fokozatosan az MKK javára tolódik el, ami garantált, folyamatos bevételt jelent az önkormányzatnak, ugyanakkor a társtulajdonos cégnek a beruházásból származó adózatlan eredményéből, illetve annak tervezetten felüli részéből további 15 százalék illeti meg a kerületet. A testület a kedvező ajánlatot elfogadta és 44 százalékos részvételével, valamint az MKK 56 százalékos tulajdoni hányadával megalakult a Land Trade Kft.
Az új társaságba a kerület által apportként - a beruházás ütemeinek megfelelően három részletben - bevitt több mint 4 hektáros, ősfás terület 1,5 hektárnyi részén az elmúlt esztendőben már meg is kezdődtek a lakópark munkálatai. Az erdős, hegyvidéki környezetben hat különálló, alápincézett, földszint plusz egyemeletes, tetőteres, Bauhaus stílusú társasházban összesen 13 lakás készül el ez év végére. A lakások mérete változó: alapterületük 60, illetve 110-190 négyzetméter között van. Minden lakáshoz két gépkocsiférőhely, valamint saját használatú, 60-200 négyzetméteres kertrész is tartozik - tájékoztatta lapunkat Bugár Csaba, az MKK Rt. vezérigazgatója.
A lakások értékesítését 500-540 ezer forintos négyzetméteráron már megkezdte a Morál Kft. (a gépkocsiférőhelyek 3,5 millió forintba kerülnek). A beruházásba a kezdeti stádiumban bekapcsolódó vásárlóknak a szerződéskötéskori 20 százalék "belépő" után lehetőségük van havi bontásban, a készültségi foknak megfelelően, több részletben kifizetni a vételárat. Az első ütemben idén decemberre elkészülő, sok zöldterülettel kialakított lakóparki lakásokat várhatóan jövő januárban vehetik majd birtokba tulajdonosaik.
A beruházás második fázisában a most épülő lakóparkkal szemközti, Harangvölgy és Fácános nevet viselő, újabb 1,5 hektáron kialakított hat telek beépítése kezdődik el. Itt a tervek szerint több négylakásos társasházi lakótömb épül, a mostaninál jóval kisebb alapterületű lakásokkal. Ezek munkálatai - Egerszegi György, a Land Trade ügyvezető igazgatója szerint - már idén ősszel beindulnak és jövő év második felében fejeződnek be.
Az ingatlanfejlesztés harmadik ütemében a fennmaradó 1-1,5 hektáros telken lévő, XIX. század végén épült, Szép Svájciné elnevezésű romos villa teljes, eredethű rekonstrukciójára kerül sor. Az újjáépítés során - mely előreláthatólag 2002 második felében kezdődik és 2003 közepén fejeződik be - egy patinás, ugyanakkor korszerű, nyugati színvonalú épület születik, amely cégközpontnak, követségi rezidenciának egyaránt megfelel majd. Az elkészülő lakóparkot, lakónegyedet és a felújított villaépületet a tervek szerint néhány évig a Land Trade kft. üzemelteti.
Sz. E.

HOZZÁSZÓLÁSOK