A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) fontos feladata annak garantálása, hogy a szellemi tulajdon védelmének eszközeit megfelelően használják az országkép formálásához és a jellegzetes magyar termékek hírnevének megóvásához - jelentette ki Bendzsel Miklós, a hivatal elnöke bemutatkozó tájékoztatóján.
Az országgyűlés tavaly decemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek alapján a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) 2011. január elsejétől SZTNH néven, kibővült feladatkörrel folytatja munkáját. A hivatal új feladata az is, hogy működtesse a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet és más módon is hozzájáruljon a szellemi tulajdonjogok érvényesüléséhez. A volt MSZH valamennyi iparjogvédelmi oltalmi formát magában foglaló és a szerzői jog területére is kiterjedő tevékenysége kiegészült azzal is, hogy az SZTNH a szerzői és szomszédos jogok területén nyilvántartást vezet a közös jogkezelő szervezetekről és felügyeli tevékenységüket, valamint előkészíti díjszabásaik miniszteri jóváhagyását.


A tavalyi második félévtől lehetőség van a szabadalmi engedélyezési eljárás gyorsítására is az úgynevezett Szabadalmi Gyorsforgalmi Hálózat projekt keretében. A projekt a japán, osztrák és finn társhivatallal, valamint az Egyesült Államok hivatalával kötött kétoldalú megállapodásokon alapul. A bejelentőknek így lehetőségük van arra, hogy a vizsgálat gyorsított lefolytatását kérjék azon találmányoknál, amelyeknél a másik ország szabadalmi hivatala már elvégezte a vizsgálatot, és egy vagy több igénypont vonatkozásában megállapította a szabadalmaztathatóságot. Az SZTNH adatai szerint tavaly a védjegybejelentések meghirdetéséig terjedő időszak a 2009-es 3,6 hónapról 3,3 hónapra csökkent, míg a védjegy lajstromozására irányuló eljárás teljes átfutási ideje 8 hónapról 7 hónapra mérséklődött. A gyorsított és különleges gyorsított ügyintézési eljárás lehetőségével a védjegy területén tavaly 217 esetben éltek. A hatályos jogi szabályozás a nemzeti szabadalomengedélyezési eljárásban is lehetővé teszi az eljárás gyorsítását, és ezeket a lehetőségeket kihasználva a több évig tartó engedélyezési idő akár 24 hónapra rövidíthető - mondta az elnök.