Az Index.hu eladta az Omnist

Lapunk értesülése szerint az Index.hu Rt. eladta az Omnis Rt.-t. A vevő az amerikai, offshore-státusú Capital Group Llc., amely a cégbírósági adatok szerint mindössze 5 millió forintot fizetett az 50 millió forint alaptőkéjű webes fejlesztőért.
Marnitz István, 2002. április 9. kedd, 23:59
Fotó:


Január végén az Index.hu Rt. eladta a tavaly májusban 50 millió forint alaptőkével általa létrehozott Omnis Rt.-t - derül ki a cégbírósági adatokból, melyekből arra is következtetni lehet, hogy a vételár mindössze 5 millió forint volt. A vevő az amerikai, offshore-státusú Capital One Group Llc., amelynek képviselője Szényei Gábor András. Az Omnis vállalatközi elektronikus kereskedelmi (business-to-business, b2b)-szoftvereket gyártott, ily módon nem illett az Index.hu internetes tartalomszolgáltatási alaptevékenységébe - indokolta egyebek mellett az eladást Gerényi Gábor, az Omnis jelenlegi vezérigazgatója, aki azonban az Index.hu-nál is dolgozik. Mint mondta, csak három hónapra vállalta el a vezérigazgatói teendőket, addig, amíg le tudják zárni az Index.hu-tulajdonlás alatti időszakban kötött szerződéseket. Gerényi az ár mértékét sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta, ám felhívta a figyelmet az internetes szektort jellemző általános, két éve tartó piaci mélyrepülésre, ami tavaly különösen érzékenyen érintette az Omnis potenciális megrendelőit, a b2b-szolgáltatókat. Az értékesítés annál is inkább elkerülhetetlen volt, mert enélkül az Index.hu-nak már az alaptőkén felüli mértékben is finanszíroznia kellett volna a veszteségeket. Az Omnis tavaly 36 millió forint árbevételt ért el, és nagyságrendileg ugyanennyi volt a veszteség is. Az ügylet éppúgy beleillik az Index.hu portfóliótisztítási politikájába, mint az előd-konkurens Internetto eszközeinek - nem közölt árú - megvétele. Ezek szaldójáról Gerényi annyit árult el, a cégvásárlásokból, illetve -eladásokból nyereséggel kell kijönniük, mert az Index.hu-t még mindig nem veti fel a pénz.
Szényei lapunknak nem kívánt nyilatkozni. A vevőről Gerényi annyit árult el, hogy az már korábban megjelent az Index.hu háza táján: az Omnis egykori fejlesztőivel például Caramel Kft. néven új, hasonló profilú céget alapított. Így a jövőben az Omnis és a Caramel szoros együttműködése várható: az Omnis a tervek szerint elsősorban marketingfeladatokat lát majd el. Jelenleg - a létszámleépítéseket követően - az Omnisnál két fő dolgozik, de most már inkább létszámbővítésre törekszenek.
Az Omnisról Braun Róbert, az Index.hu igazgatósági tagja az eladás napján, január 31-én még úgy nyilatkozott lapunknak, hogy annak tulajdonosi szerkezete is változhat az Index.hu értékesítési folyamatának végeztével (NAPI Gazdaság, 2002. február 1., 1. oldal). Johancsik Tibor vezérigazgató szavai szerint január 31-ével távozott az Omnistól, nem az új tulajdonos miatt ment el: ő az Index.hu üzleti elképzeléseivel nem értett egyet.
M. I.

HOZZÁSZÓLÁSOK