AZ MDF teljes választási programját megtalálja itt.

Azonnali intézkedéseket a kis- és középvállalkozások érdekében

A Magyar Demokrata Fórum gazdasági programja kiemelten kezeli a hazai kis- és középvállalkozások versenyhelyzetének mielobbi javítását. Az MDF erosítené a hazai piac védelmét, támogatná a magyar vállalkozók piacra jutását. A kis- és középvállalkozások jelenlegi helyzetének felmérésével, a reális és jogos igények figyelembe vételével öt gyors intézkedést látunk elengedhetetlennek. Nem mellékes, hogy ezen intézkedések elhanyagolható költségvetési kihatással bírnak.

Hatékony fogyasztóvédelmet!

A hazai piac védelmében a Magyar Demokrata Fórum erosítené a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség hatáskörét, növelné költségvetési támogatását tekintettel arra, hogy a piacvédelem igen hatékony formája a fogyasztóvédelem.

Előnyt a hazai beszállítóknak!

A hazai beszállítók érdekében állami megrendelések esetén az MDF protekcionista szerződéseket szorgalmaz. Ezen szerződések a hazai piacon tevékenykedő külföldi érdekeltségű cégeket (multinacionális vállalatokat) a magyar beszállítók meghatározott arányú igénybevételére köteleznék.

Kisebb adminisztrációs terheket!

A Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosításáról szóló és az Adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény módosításáról szóló törvény azonnali módosításával csökkentené a vállalkozások adminisztrációs terheit

Állami garancialapot!

A jelenlegi kamattámogatási rendszer helyett – amely legfeljebb a vállalkozók 2-4 %-át érinti, – állami garanciaalap létrehozásával támogatná a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását.

Igazságos ÁFA-befizetési rendszert!

Támogatjuk, hogy az Áfa befizetése csak a számla kiegyenlítése után váljék kötelezővé, az Áfa visszaigénylése pedig csak a számla kiegyenlítése után váljék lehetővé.

Adópolitikai reform

Egykulcsos személyi jövedelemadó

A felelős, konzervatív gazdaságpolitika a segélyosztás helyett ösztönöz, megteremti annak feltételeit, hogy a polgár a megtermelt jövedelméből képes legyen az öngondoskodásra. Az állam feladata az, hogy a saját eszközeivel támogassa az öngondoskodást, a személyes felelősségvállalást, a családok megtakarításait. Ennek első számú eszköze az egykulcsos adórendszer. A többkulcsos adórendszernek bizonyítottan munkavisszatartó hatása van. A Magyar Demokrata Fórum az egyszerűbb és igazságosabb egykulcsos adórendszert kívánja bevezetni. Úgy véljük, aki többet teljesít, az keressen is többet. Az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerében a teljesítmény elismerésének elve érvényesül. Szemben a jelenlegi rendszerrel az egykulcsos gyakorlat minden egyes többletteljesítményt, túlmunkát azonnal jutalmaz. Könnyítés is egyúttal az egykulcsos rendszer, mert egyszerű, érthető, nincs szükség mérlegelésre. Az egykulcsos szja a Magyar Demokrata Fórum programjának központi eleme

Az élőmunka terheinek csökkentése

Jelenleg a magyar állam a jövedelmek 50 százalékát vonja el és osztja el újra. A Magyar Demokrata Fórum célul tűzte ki, hogy tíz éven belül az állam 50 százalékról 35 százalékra mérsékelje központosító és újraelosztó kapacitását. Az élőmunka terheinek mérséklése halaszthatatlan feladat. A munkaköltségek csökkentése különösen fontos a vállalkozói szférában, megerősítené, anyagilag stabilabbá tenné ezt a szektort, bővítené és fenntartaná a foglalkoztatást. A Magyar Demokrata Fórum támogatja az egyéni vállalkozók kezdeményező készségét. Úgy véljük, jutalmazni kell, hogy az egyéni vállalkozók önmagukat „foglalkoztatva” hozzájárulnak a társadalmi jóléthez. A kis- és közepes vállalkozások, akiknek domináns szerepük van a foglalkoztatás terén, szintén megérdemlik, hogy méltányos adóterhet viseljenek.

Vessünk véget a „többit zsebbe” gyakorlatnak!

Fel kell számolni azt a széles körben elterjedt gyakorlatot, hogy a munkaadók alkalmazottaikat, az egyéni vállalkozók önmagukat minibálbérért foglalkoztassák, a munkabér fennmaradó része pedig „zsebbe” kerül. Meggyőződésünk, hogy nem az emberek tisztességtelenek, hanem a rendszer rossz. A méltatlanul magas adóterhek kényszerítik a polgárokat a „leleményességre”. Az adók mérséklésére van szükség ahhoz, hogy az emberek tisztességes munkáért tisztességes bért kapjanak. Az adók mérséklésével javul az adómorál és csökken a feketén foglalkoztatottak száma. Emellett van egy másik jelentős előnye: a kedvezőbb adókörnyezet vonzza a működő tőkét. A beáramló tőke növeli a foglalkoztatást, s ez új adózókat hozhat. Tudjuk, mindez a rendszer teljes szerkezeti átalakítását igényli. A nagy elosztó rendszerek reformja csak egy hosszú távú, közmegegyezésen alapuló, ciklusokon átívelő stratégia keretein belül valósítható meg. Ennek a programnak a kidolgozásában és végrehajtásában a Magyar Demokrata Fórum a többi politikai erőnek partnerséget ajánl. Az élőmunka terheinek csökkentése mindenki számára érdek. Munkavállalónak, munkáltatónak, közép- és hosszú távon az államnak.

Árfolyam-nyereségadó és kamatadó!!! eltörlése

Az adópolitikával ösztönözni kell a megtakarításokat. Az állam becsülje meg azokat, akik megtakarítanak, mert ők teszik a legtöbbet a társadalmi jólét növekedéséért. A megtakarítások ösztönzésére az állam törölje el az árfolyam-nyereségadót.

Iparűzési adó mérséklése

Az iparűzési adó az EU-s elvekkel ellentétes. Mindamellett méltatlan: jelentős terheket ró nemcsak a nyereséges, de az induló, sőt a veszteséges vállalkozásokra is. A Magyar Demokrata Fórum vállalkozóbarát üzleti környezetet hirdet, mely segít a vállalkozásoknak a jobb versenyhelyzet megteremtésében. Úgy véljük, az adócsökkentéssel egyidejűleg az iparűzési adó terheit mérsékelni kell. A kis- és közepes vállalkozások az iparűzési adót ne a forgalom után, hanem az eredmény után fizessék. Az adómérsékléssel egyidejűleg át kell szervezni az önkormányzatok finanszírozási rendszerét, az iparűzési adó csökkentése miatti bevételkiesésük pótlására más forrásokat kell mozgósítani. A Magyar Demokrata Fórum részt vállal az önkormányzati reform kidolgozásában.

Kiszámítható, stabil adópolitika

A gazdasági élet szereplőinek életét nemcsak az adónemek sokasága és mértéke nehezíti, hanem az adópolitika instabilitása is. Ma Magyarországon évente számos változás történik az adózás terén. A gyakori módosítások költséges adminisztrációs és könyvelési terheket rónak az adózókra. A Magyar Demokrata Fórum egyik fő célkitűzése az adórendszer stabillá és kiszámíthatóvá tétele. Meg kell kímélni az adózókat és az adóhatóságokat a fölösleges költségektől, a pluszmunkától, amit egy-egy új jogszabályi módosításra való átállás igényel.

Gazdasági kamarák megerősítése

Erős gazdasági önkormányzatot!

A szolgáltató állam nagymértékben támaszkodik a gazdasági önkormányzatokra, a kamarákra. A Magyar Demokrata Fórum álláspontja az, hogy meg kell erősíteni a kamarák szerepét. Biztosítanunk kell szakmai érdekeik és hitelük védelmét, vissza kell adni a szakmák becsületét, s ezáltal a tisztességes szakmai munka jó társadalmi megítélését. Pontosan meg kell határozni a hozzájuk delegált feladatok körét, és a költségvetésből biztosítani kell a kamarai közfeladatok ellátásához szükséges forrásokat.

A gazdasági kamarák hatékonyabb szerepvállalásához ki kell bővíteni azok hatáskörét. A cél az, hogy a gazdaság szereplői egyre több önkormányzati feladatot és terhet vegyenek át az államtól.

A gazdasági kamarák hatáskörének bővítését kiterjesztjük az EU - források lehívására, valamint felhasználásának koordinálására létrehozott szakmai bizottságokban való aktív részvételre.

Kötelező kamarai tagságot!

A Magyar Demokrata Fórum fontos programpontja a kötelező kamarai tagság visszaállítása. A kamaráknak aktívan részt kell venniük a szakképzésben, a munkahelyteremtő programok kidolgozásában, az infrastrukturális fejlesztésekben; tevékenységük kiterjesztendő különböző szakmai jogosítványok, gazdasági igazolványok kiadására. Az MDF aktív partnernek tekinti a gazdasági kamarákat az érintettség, érdekeltség és a hozzáértés okán a munkaerő-piac igényeihez igazodó oktatási-képzési rendszer fejlesztésében és felügyeletében.

Eurót 2010-ben

Az euró mielőbbi bevezetése elengedhetetlen Magyarország számára. A Magyar Demokrata Fórum következetesen kiállt és kiáll a 2010-es bevezetési dátum mellett. Az EU által előírt kritériumok teljesítése határozott, céltudatos gazdaságpolitikai programmal valósítható meg. A siker a politikai szándékban rejlik.

Az euró 2010-es bevezetéséhez - akárcsak Magyarország felzárkóztatásához – nem az osztogató politikán keresztül vezet az út. Azok a politikai erők, amelyek a 2010-es dátum tarthatatlanságát sugallják, látszólagos szkepticizmusukkal a rövid távú, önös politikai céljaikat takargatják és nem az ország jövőjét tartják szem előtt. Felelős politikus tudja, hogy az előirányzott feltételek, az államháztartási hiány csökkentése mindenképpen szükséges lépés hazánk felzárkóztatásához.

2006 választási év. 2010 is az. A Magyar Demokrata Fórum nyomást fog gyakorolni a politikai erőkre, hogy a költségvetés ne választási költségvetés legyen. Költekező politika helyett a gazdaságpolitikának szembe kell néznie azokkal a kihívásokkal, amelyek döntő jelentőségűek Magyarország számára. A jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok bölcsessége nem konvertálható az ország jövőjére, legfeljebb egyes politikusok politikai tőkéjét gyarapítja rövid távon. Az euró bevezetésének elodázásával Magyarország több százmilliárd forinttól esik el.

A felkészülés felelős, jól megtervezett intézkedéssorozatot igényel. Felül kell vizsgálni a konvergencia-programot, széleskörű hatástanulmányokat kell készíteni, amelyek kiterjednek az euró bevezetésének várható kísérőjelenségeire, a vállalkozói szférára gyakorolt hatására, a belépéskori árfolyam megállapítására a különböző, előre látható tőkemozgások figyelembe vételével. Ha ezek a lépések nem történnek meg időben és kellő hatékonysággal, az mindannyiunk életére nézvést komoly következményekkel jár. Lemaradunk, ha késlekedünk.

Az uniós források gyors és hatékony kihasználása

Az Európai Unió tavaly decemberben elfogadta 2007–2013-ra szóló költségvetését, mely a tagállamok, így hazánk életét, a magyar gazdaság fejlődését is közép- és hosszú távon nagymértékben befolyásolja.

Nem mindegy, hogy az EU-s pénzek felhasználása milyen módon és mikor történik. A Magyar Demokrata Fórum azon az állásponton van, hogy a Második Nemzeti Fejlesztési Tervet (NFT2) a reálszféra, a gazdasági érdekképviseletek, illetve a gazdasági kamarák bevonásával kell előkészíteni, kidolgozni és végrehajtani. Szakmai egyeztető fórumok felállítását kezdeményezzük, mely a szükséges intézményi és szakmai hátteret biztosítaná a NFT2 kidolgozásához.

Az érintettek bevonása a döntés-előkészítésbe

A gazdasági életet érintő jogi szabályozás, illetve annak változtatása nem történhet az érintettek bevonása nélkül. A jó gazdaságpolitika egyformán érdeke a mindenkori kormányzatnak, az üzleti világnak, a gazdasági önkormányzatoknak és a civileknek, ezért elengedhetetlen az együttműködés. Az üzleti szféra megkérdezése nélkül, a vállalkozók igényeinek és szakmai rálátásának figyelmen kívül hagyásával, „felülről jövő” rendeletekkel nem lehet együttműködni. A Magyar Demokrata Fórum által hirdetett gazdaságpolitika a partnerség elvére épül. Megteremtjük az érdemi párbeszéd intézményesített fórumait.

Az állam teljesítse kötelezettségeit

Mint ahogy jogos elvárás az állam részéről az állampolgárok és vállalkozások különböző befizetési kötelezettségeinek maradéktalan és határidőben történő teljesítése, ugyanúgy a vállalkozások is joggal élnek azon igényükkel, hogy az állam időben teljesítse velük szembeni kötelezettségeit.

Szorgalmazzuk egy olyan korrekt, szigorú szabályrendszer kidolgozását, amely az állami mulasztással arányos mértékű szankciók terhe mellett kötelezné az illetékes szerveket, hogy a vállalkozásokkal, gazdasági kamarákkal, önkormányzatokkal és magánszemélyekkel szembeni mindenfajta kötelezettségeiknek az előírt határidők feltétlen betartásával eleget tegyenek.