A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A szokásosnál egy nappal korábban, július 14-én rajtol idén Közép-Európa leghosszabb vitorlásversenye − a 43. Kékszalag Telekom Nagydíjon várhatóan több mint 500-an indulnak majd. A rendező Magyar Vitorlás Szövetség azért módosította az időpontot, hogy a mezőny második felében befutók is részt tudjanak venni a szombati zárórendezvényen.

A mintegy 200 kilométeres távot a szokásoknak megfelelően Balatonfüred, Balatonkenese, Siófok, Keszthely, Balatonfüred érintésével kell teljesíteni.

Idén utolsó előtti alkalommal rendezik meg a zárt, más néven klasszikus Kékszalagot − mondta el sajtótájékoztatóján Wossala György, a szövetség ügyvezető elnöke −, 2014-től már csak nyílt verseny lesz. A mostanin ismét nagy esélyesként áll rajthoz Litkey Farkas, aki 2001 és 2009 között kilencszer futott be győztesként.

Az idén negyedszer megrendezendő Kékpántlika Audi Kupa mezőnye július 13-án vág neki a Balatonfüred−Tihany−Balatonfüred távnak − itt az utánpótlás versenyzői bizonyíthatják képességeiket.

A társasági eseményként is egyre rangosabb, tavaly összesen mintegy 30-35 ezer látogatót vonzó Kékszalagra nagyon készülnek a balatoni vendéglátók, de még az ingatlanforgalmazók is. (A Kékszalag hetében tavaly némi lendületet kapott a befagyott ingatlanpiac) Az utazásszervezők szerint évről évre nő a külföldi érdeklődés is az esemény iránt. Csúcsforgalomra számítanak a Balatoni Hajózási Zrt.-nél, hiszen a verseny egy-egy szakasza jól követhető a menetrendszerű járatokról, de több kikötőből indulnak majd a mezőnyt követő sétahajók is.

Balatonfüreden a Kékszalag hetében vitorlás- és borfalu várja a közönséget, a rajt napján pedig műrepülő-bemutató lesz. Siófokon és Keszthelyen, sőt a kisebb kikötőkben is fesztivállal fogadják a nézőket.