Kovács László nagy visszatérése?

Bár a logikus és jogszerű eljárás az volna, ha a következő köztársasági elnököt az új parlament választáná meg, a törvény lehetővé teszi, hogy akár idő előtt is megtörténjen az államfőcsere.
NAPI, 2009. november 16. hétfő, 09:44
Fotó:

A Magyar Nemzet szerint elképzelhető, hogy még a jelenlegi Országgyűlés megválasztja az új köztársasági elnököt - a házelnök elvben az áprilisi választások előtt rendkívüli ülés keretében javaslatot kérhet a köztársasági elnök személyére, sőt döntést is kérhetne róla. Internetes fórumok információira hivatkozva a lap úgy véli, a jelölt Kovács László európai uniós volt adóügyi biztos lehetne

A Magyar Nemzet közlése szerint "az első látásra abszurd felvetés" az alkotmány alapján megvalósulhat. Az alaptörvény ugyanis hiányos; csupán azt írja elő, hogy az új államfőt legkésőbb a leköszönő köztársasági elnök távozása előtt 30 napon belül meg kell választani. Sólyom László mandátuma 2010. augusztus 5-én jár le, utódjának személyéről tehát július 5-ig feltétlenül dönteni kell.

Az új Országgyűlés várhatóan május 20-25. táján tarthatja meg alakuló ülését, amennyiben Sólyom László kiírja az általános választásokat. Logikus és jogszerű eljárás az volna, ha a köztársasági elnököt az új parlament választaná meg.

A lap emlékeztet arra, hogy a rendszerváltozás óta az államfő és az Országgyűlés mandátumának lejárta csak egy alkalommal esett egybe: 1990-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nut10, 2009.11.16 10:12

"Kovács László európai uniós volt adóügyi biztos lehetne"Kovács úr kedves! Nem kellene már pihennie? Én arra szavazok, aki az APEH-ot visszafogja. Gondolok itt a nem "életszerű" megállapításukra és egyben milliók büntetéseikre.Nem elég a válság, még az APEH is padlóra teszi az embereket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ehart, 2009.11.16 09:59

Jó lenne , ha akik ide juttatták az országot 8 évi tocsikolás után egy kis önmérsékletet tartanának , nehogy még nagyobb legyen a buktájuk.
Üdv Bütyök
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html