A miniszterelnök kifejtette: az nem tartható, hogy az emberek éveken át fizetik törlesztőrészleteiket, majd kiderül, hogy többel tartoznak, mint az indulásnál - tudósított az MTI. "Világossá kell tenni, hogy Magyarország nem gyarmata senkinek sem" - szögezte le. "Amit nem lehet megcsinálni Bécsben, Berlinben, Párizsban, vagy éppen Brüsszelben, az a magyarokkal szemben sem engedhető meg" - hangsúlyozta.
Orbán Viktor arról is szólt, hogy Európa nagy bajban van, és - mint mondta - ha becsukjuk a szemünket, az nem változtat a tényeken. Európán csődhullám söpör végig. Az a kérdés, hogy mi magyarok képesek vagyunk e ettől a csődhullámtól megmenteni magunkat. "Ha nem fizetjük vissza az ország államadósságát, akkor holtunk napjáig másoknak fogunk dolgozni." Amikor 1990-ben belevágtunk a rendszerváltásba, akkor mindannyiunknak elegünk volt abból, hogy hiába dolgoztunk, nem vagy csak nagy nehezen juthattunk előre. Mint mondta: a rendszerváltás után 20 évvel, még mindig nem értük el a munka eredményeként a gyors előremenetelt. "Ezért, ha nem változtatjuk meg az adórendszert, a költségvetést, a szociális segélyrendszert és számos más dolgot, akkor Magyarországon nem lesz érdemes többet és jobban dolgozni"- hangsúlyozta. E változásokra, Magyarország elrugaszkodására a válságövezettől csak akkor van esély, ha az emberek eltökélten kitartanak a közös célok mellett - tette hozzá.
A miniszterelnök szerint izgalmas ősz következik. Mint mondta: megváltoztatják az oktatási-, az egészségügyi rendszert, átalakítják a szociális rendszert. Nem fogadjuk el többé, hogy életképes, egészséges emberek segélyekből akarjanak megélni, amikor az országban oly sok tennivaló van. "Százezerszám fogjuk az embereket a munkanélküliségből a startmunkán keresztül visszajuttatni a munka világába." Olyan adórendszer lesz, ami azokat jutalmazza, akik dolgoznak - hangsúlyozta.
Az iskolarendszer az átalakítása után a gyerekeket garantáltan olyan tudáshoz juttatja, amellyel megállják a helyüket a világban. "Mert az tarthatatlan, hogy ma a gyerekek úgy kerüljenek ki a középiskolákból, egyetemekről, hogy nem találnak munkát, mert nem arra tanítjuk őket, amire egyébként Magyarországnak szüksége volna" - hangsúlyozta Orbán Viktor.
Az ünnepségen átadták Dabas 1,2 milliárd forintból - részben EU-s forrásból - megvalósult városfejlesztési beruházásának eredményeit: a korszerűsített iskolákat, intézményeket és a főteret. Ugyancsak felavatták a közadakozásból felépült Kapisztrán-Hunyadi emléktornyot.