A jövőben százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti" - derül ki a Magyar Közlönyben ma megjelent, és holnaptól hatályos kormányrendeletből.  Amely szerint egyébként a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatti szabálysértési eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. Pintér Sándor belügyminiszter már a héten utalást tett rá, megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított, közmunkásokkal alapított, csendőrségnek elnevezett szervezet ügyében.

A kormányrendelet szerint az eddigiektől eltérően ha a polgárőr a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség teljesítése nélkül látja el feladatait, szintén százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható - írta az MTI. A  törvény szerint a polgárőrség tevékenysége során kölcsönösen együttműködik a többi között a helyi önkormányzatokkal, az állami és önkormányzati szervezetekkel, a rendőrség és a katasztrófavédelem szerveivel.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője újságírók előtt úgy fogalmazott, voltak és vannak olyan emberek, szervezetek - "az esetek többségében persze politikai bujtogatásra" -, amelyek nem voltak hajlandóak komolyan venni azt az álláspontot, hogy a rendfenntartás kizárólag az állam joga, és "a rendfenntartás leple vagy hamis érve alatt" próbáltak másokat fenyegetve viselkedni. "Mindenki, aki olyan cselekedetet folytat, mint amit az elmúlt napokban, hetekben látni lehetett, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy Magyarországon az állam kizárólagos joga, lehetősége és kötelessége a rend fenntartása", annak szembesülnie kell az említett szankciókkal - hangsúlyozta a szóvivő.

A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul

Alkotmánybírósági beadványt nyújt be a Jobbik a kormányrendelettel kapcsolatban - jelentette be Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten. Álláspontjuk szerint ez a szabályozás az önvédelem és a tulajdon védelmének alkotmányos jogába ütközik és pusztán az a célja, hogy "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet és a tiszavasvári csendőrséget ellehetetlenítse". Dúró szerint a rendelet értelmében, ha valaki a hétfőn elfogadott alaptörvénynek megfelelően egy a lakásába behatoló betörőt fenntart, amíg a rendőrség kiérkezik, akkor ezt az illetőt is szankcionálhatják.

Az MTI tudósítása szerint Dúró úgy fogalmazott "közröhej tárgya lesz a pontatlan megfogalmazása miatt" hiszen már jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy a múlt héten Hajdúhadházon őrizetbe vett polgárőrök semmilyen törvénysértést nem követtek el, azonban a mostani kormányrendelet ennek ellenére is büntetné akár az ilyen eseteket is.