Új párt Orbán leváltására? - "szervezkednek a jobboldalon, az biztos"

Schmidt Mária új jobboldali pártot szervez, amelynek vezetője Áder János lenne - állítja Horváth Zsolt, a Magyar Nemzetben tegnap megjelent cikkében, amelyről a NAPI Online is beszámolt.
NAPI Online, 2007. január 16. kedd, 10:22
Fotó:

A szerző szerint a Terror Háza Múzeum igazgatója, a milliárdos üzletasszony szándékainak eléréshez "a nagytőke képviselőiben lelt társakra", konkrétan Nobilis Kristóf milliárdos üzletemberben, az Index tulajdonosában, Spéder Zoltánban, aki nemrég még az OTP második embere volt és Bajnai Gordon kormánybiztosban.

Bár Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a Magyar Nemzet sci-fi rovatában megjelent cikkel egy politikai pártnak nem dolga foglalkozni, a Népszabadság fideszes forrásai azt állítják: az ellenzéki párt vezérkara, sőt maga Orbán Viktor elnök is számol olyan forgatókönyvvel, hogy Schmidt Mária létrehoz egy jobboldali pártot, melynek elnöke a 2010-es választásokon már Csányi Sándor OTP-elnök lehet. A Fidesz egyik neve elhallgatását kérő prominense a napilapnak azt mondta: a Nemzetben megjelent cikk időzítésével azt szerették volna megakadályozni, hogy a májusi Fidesz-tisztújítás előtt a történész Schmidt Orbán-ellenes puccsot hajtson végre. Egyes vélekedések szerint a Terror Háza Múzeum főigazgatója azért fordult szembe Orbán Viktorral, mert a Fidesz elnöke rendületlenül a már megszokott holdudvar (a Magyar Nemzet és a Hír Tv mögött álló üzleti körök) mellett áll, és elutasít minden ezzel ellentétes üzleti törekvést.

A Népszavának nyilatkozó Kiszelly Zoltán politológus azt valószínűsítette, hogy a Magyar Nemzet, a Hír Tv és a Lánchíd Rádió mögött álló pénzemberek le akarják járatni azt a jobboldalon formálódó, náluk feltehetően gazdagabb tőkés csoportot, amelyik veszélyt jelenthet számukra a hazai sajtó- és médiapiacon. A Népszavának több névtelenséget kérő fideszes is azt állította: szervezkednek a jobboldalon, ez biztos. Egyikük elárulta, hogy vele már hónapok óta egyeztetnek az esetleges új pártról, illetve arról, hogyan lehet felépíteni a Fideszt, ha sikerül Orbán Viktort elmozdítani. A napilap úgy tudja, egy belvárosi zártkörű rendezvényen hetekkel ezelőtt összegyűltek értelmiségiek, vállalkozók, s akkor az terjedt el, ez lehet az új párt holdudvara. A rendezvényen állítólag jelen volt Tirts Tamás, a fővárosi Fidesz volt vezetője, Stumpf István volt kancellária- és Martonyi István volt külügyminiszter, valamint maga Schmidt Mária is.

HOZZÁSZÓLÁSOK