Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nadhim Zahawi menesztésének előzményeként a kormányfő által kezdeményezett etikai vizsgálat vezetője, Sir Laurie Magnus vasárnap előterjesztett jelentésében megállapította: Nadhim Zahawi nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök kinevezte őt pénzügyminiszterré – számolt be az ügyről az MTI.

A vizsgálat szerint Nadhim Zahawi, brit Konzervatív Párt leköszönő elnöke a következő két miniszterelnököt, Liz Trusst és Rishi Sunakot sem tájékoztatta az ügyről.

Nadhim Zahawi a 2000-ben létrehozott, mára Nagy-Britannia legnagyobb közvélemény- és piackutató cégcsoportjává fejlődött YouGov társalapítója volt, az elmúlt hetekben megjelent brit sajtóértesülések szerint azonban az őt megillető alapítói részvénycsomagot egy olyan gibraltári bejegyzésű alapban helyezte el, amely szüleinek érdekeltsége volt.

Nadhim Zahawi végül elismerte, hogy adójogi szempontból ez gondatlanság volt, ám azt tagadta, hogy adóelkerülési célból választotta volna ezt a befektetési konstrukciót.

Nadhim Zahawi, a brit Konzervatív Párt leköszönő elnöke
Nadhim Zahawi, a brit Konzervatív Párt leköszönő elnöke
Kép: MTI Fotó, Alastair Grant

Az adóhivatal azonban megbírságolta a politikust, és bár a pénzbüntetés összege nem derült ki, egyöntetű sajtóértesülések szerint több millió fontról van szó.

A BBC úgy tudja, hogy a Nadhim Zahawi által utólagosan befizetett adóhátralék és a bírság együttes összege elérte a 2,2 milliárd forintos összeget.

Rishi Sunak miniszterelnök a miniszteri magatartási normák súlyos megsértésével indokolta Nadhim Zahawi felmentését a Konzervatív Párt elnöki tisztségéből.