Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia szünetében tárgyalt egymással szombaton Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója. Ez volt az első magas szintű érintkezés a két ország között azóta, hogy az Egyesült Államok két hete lelőtt egy állítólagos kínai felderítő léggömböt.

Bár a tárgyalás nem minden részlete nyilvános, a Guardian tudósítása szerint az Egyesült Államok úgy véli, Kína emberi életek kioltására is alkalmas katonai segítséget akar nyújtani Oroszországnak az ukrajnai háborúban.

Az amerikai külügyminiszter a találkozón arra is felszólította Kínát, hogy ne segítsen többé Oroszországnak kijátszani az ellene hozott szankciókat. Kína kereskedelmi volumene folyamatosan növekszik Oroszországgal, az ázsiai ország orosz olajat is vásárol, de valószínűleg az EU és a G7-ek csoportja által előírt 60 dolláros hordónkénti árplafon alatt.

Kínai álláspont

Vang Ji a találkozón az orosz-ukrán háborúról szólva elmondta, Kína hisz a területi integritás és szuverenitás elvében. A hivatalos álláspontjukat a napokban hozzák majd nyilvánosságra, de azt elárulta, hogy elítélik a nukleáris fegyverek bevetését, a hidegháborús mentalitást. 

Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy Kína fontolgatja, hogy segítséget nyújt Oroszországnak, egy esetleges fegyverszállítással az ukrajnai háborúhoz.

Aggódunk emiatt - mondta Blinken a CBS Face the Nation című műsorában nem sokkal azután, hogy találkozott Wanggal, majd hozzátette:  világossá tettük számukra, hogy ez komoly problémát okozhat számunkra és a kapcsolatainkban is. 

Az USA úgy véli, hogy Kína már most is szolgáltathat bizonyos információkat a Wagner-csoportnak, az orosz hadsereggel szorosan együttműködő zsoldosoknak.

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke a biztonsági konferencián tartott beszédében óva intette Kínát attól, hogy fegyvereket adjon egy olyan országnak, amely az Egyesült Államok megítélése szerint emberiesség elleni bűncselekményeket követ el. Harris felszólalásában Blinkennel ellentétben nem állította, hogy tudomásuk is van arról hogy Kínának ilyen tervei vannak. 

Oroszország barbár és embertelen háborút folytat Ukrajna ellen, nevében emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el a megtámadott országban. Áttekintettük a bizonyítékokat, ismerjük a jogi előírásokat és nem kételkedünk abban, hogy emberiesség elleni bűncselekményekről van szó

- jelentette ki az alelnök. 

Az Egyesült Államoknak elsőrangú stratégiai érdeke az Ukrajna elleni orosz támadás elhárítása, mert világszerte súlyos következményekhez vezetne, ha Moszkva járna sikerrel. „Egyetlen ország sem lenne biztonságban, ha az orosz példa azt mutatná, hogy meg lehet sérteni bármelyik ország területi épségét, és erőszakkal el lehet mozdítani a határokat” – jegyezte meg az alelnök. Washington aggodalommal szemléli Oroszország és Kína viszonyának alakulását is, húzta alá. 

Mi történt Münchenben? 

Elsősorban az ukrajnai háború fejleményeiről és Oroszországról tárgyalt a német kancellár és az amerikai alelnök pénteken Münchenben – derül ki a Fehér Ház közleményéből. Kamala Harris köszönetet mondott Olaf Scholznak az – amerikai megfogalmazás szerint – történelmi német védelmi beruházási programért és a humanitárius, gazdasági, valamint katonai támogatásért Ukrajna számára, külön kiemelve a Leopard harckocsik szállítását.

A háború kezdete óta nem érte ekkora veszteség az orosz hadsereget

A háború kezdetét leszámítva az orosz hadsereg az utóbbi két hétben minden eddiginél súlyosabb veszteségeket szenvedett el – adta hírül a brit védelmi minisztérium.

A német kormányfő és amerikai alelnök tárgyalt a szabályokra épülő világrend fenntartásának fontosságáról is. Olaf Scholz német kancellár március 3-án Washingtonba látogat, ahol Joe Biden elnökkel találkozik.

A Fehér Ház közleménye szerint Kamala Harris alelnök pénteken kétoldalú megbeszélésen tárgyalt Münchenben Emmanuel Macron francia elnökkel, akivel Ukrajna folytatódó támogatásáról, valamint az Oroszország elleni büntetőintézkedések fenntartásáról beszéltek, valamint megvitatták a további közös lépéseket is. Kamala Harris megismételte, hogy az Egyesült Államok végsőkig támogatni fogja Ukrajnát.

Macron: Ororszországot nem kell szétzúzni

A francia médiának nyilatkozva Emmanuel Macron felszólította a nyugati országokat, hogy növeljék a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, és kijelentette, hogy felkészült egy elhúzódó háborúra.

Tartson, ameddig tart – fogalmazott az amerikai politikus. Az amerikai-francia megbeszélésen szó volt a transzatlanti kapcsolatok szerepéről a klímaváltozás elleni harcban, valamint a tiszta energiára való átállás felgyorsításában – olvasható a hivatalos közleményben.

A héten – a várakozásoknak megfelelően – gyűrűzött tovább a léggömbbotrány, Románia és Japán is jelentkezett az amerikaiakhoz hasonló tapasztalatokkal. Az Európai Unió újabb szankciócsomaggal lepheti meg évfordulós „ajándék” gyanánt az oroszokat, miközben Ukrajna néhány hónapon belül készen állhat az ellentámadás megindítására. Ezek voltak a hét legfontosabb külgazdasági és külpolitikai eseményei >>>