Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orosz jogvédők figyelmeztették a lakosságot arra, hogy semmiképpen ne jelenjenek meg a toborzóirodában a felszólításra, mert szolgálatra foghatják őket. Az idézésekről készült képernyőfotók és fényképek alapján összeállított adatok szerint egyre több idézést kapnak legfőképpen az orosz tartalékos katonák és az egyetemi hallgatók, akik tanulmányaik miatt halasztották el a besorozás utáni kötelező katonai szolgálatot. 

Semmiképpen se engedelmeskedjen!

A Go by the Forest orosz háborúellenes szervezet azért jött létre, hogy segítsen az oroszoknak elkerülni az ukrajnai mozgósítást, ugyanakkor a Radio Free Liberty tudomására jutott, hogy

legalább egy tartalékost azonnal kiképzőtáborba küldtek, miután jelentkezett a katonai irodába, hogy frissítse adatait.

A postán kiküldött dokumentumok szerint a hadra fogható férfiak kötelesek elmenni adategyeztetésre a lakhelyükhöz legközelebbi toborzóirodába, de a Go by the Forest szervezet arra buzdítja a fiatalokat, hogy semmiképpen se jelenjenek meg a megadott helyszínen. 

Emberi jogsértés vagy csak üres kérés

Orosz jogi szakértők és aktivisták úgy vélik, hogy ez az adatfrissítés része az új szerződéses katonák toborzásának. Az ukrajnai harcokhoz a szakértők úgy vélik, hogy adatbázisokat szeretne létrehozni az orosz haderő, amelyek alapján naprakészek lehetnek, ha bekövetkezik egy esetleges újabb tömeges mozgósítási hullám, mint amilyen a szeptemberi volt, amikor 300 ezer új katonát akartak bevonni a harctéren.

Az új kampánnyal az a célja Oroszország kormányának, hogy feltöltse és bővítse sorait, miután súlyos veszteségeket szenvedett el a harctéren az elmúlt egy év során. 

Egyes orosz névtelenül nyilatkozó tisztviselők szerint a Kreml idén akár 400 ezer új katonát is le akar szerződtetni hivatalos állományába, akik nagyjából három évig szolgálnak majd.

Április bolondja

Az adategyeztetéses toborzás idén éppen egybeesik az április 1-jén esedékes oroszországi tavaszi sorkatonai szolgálatra való behívással, ez pedig a Kreml számára hatásos fedősztoriként szolgálhat az akaraton kívüli besorozásokra.

Ha azt mondják, hogy sorkatonai szolgálatra jelentkezett az éppen adategyeztetésre érkező személy, akkor elhessegeti a gyanúját annak, hogy valójában kényszermobilizáció zajlik.

Elkerülheti továbbá azt is, hogy a katonakorú férfiak tömegesen elvándoroljanak külföldre a második hullámos mobilizáció elől. A Kreml tagadta a mozgósításra vonatkozó híreket, a regionális hivatalok pedig azt nyilatkozták, hogy az idézések számának növekedése a szokásos protokoll része. 

Az új önkéntesek száma több régióban is a vártnál alacsonyabb, de nem utal semmi arra, hogy a Kreml elszántsága a háború fenntartására alábbhagyott volna.