Az ezüst színű atomkapszula hatszor nyolc milliméter nagyságú, cézium-137 izotópot tartalmaz, és ha valaki hozzáér a radioaktív tárgyhoz, súlyos betegség alakulhat ki nála – írja a BBC.

A kapszulát január 12-én bocsátotta útjára a Rio Tinto bányásztársaság nyugat-ausztráliai Gudai-Darri bányájából. A szállítással egy harmadik felet bízott meg a cég. A vállalat közölte, mennyire tudatában vannak annak, mennyire veszélyes a helyzet és sajnálják, hogy ekkora aggodalmat keltettek, miután

a szállító véletlenül hagyta el a kapszulát valahol Newman és Perth városa között, melyek egymástól körülbelül 1400 kilométerre találhatók.

Amellett, hogy teljes mértékben támogatjuk az illetékes hatóságokat, saját vizsgálatot indítottunk, hogy megértsük, hogyan veszett el a kapszula a szállítás során – mondta Simon Trott, a Rio Tinto bányászat vezérigazgatója.

Sürgős kutatás indult a radioaktív holmi után Ausztráliában

A vállalat szerint a kapszula január 12-én hagyta el a nyugat-ausztráliai Gudai-Darri bányát. Január 25-én jelentették az eltűnését, bár egyelőre nem világos, hogy pontosan mióta nincs meg a tárgy.

Mielőtt az eszköz elhagyta a telephelyet, egy Geiger-számlálót használtak, hogy ellenőrizzék, a csomag valóban tartalmazza-e a kapszulát. (A Geiger-számláló a sugárzás kimutatására és mérésére használt elektronikus eszköz.)

Az állami hatóságok sugárzási riasztást adtak ki Nyugat-Ausztrália területére. Az állam sivatagos területe az egyik legkevésbé lakott rész Ausztráliában gyéren lakott, a tisztviselők azonban attól tartanak, hogy valaki felveheti a kapszulát, anélkül, hogy tudná, mi az és mit okoz.

„A fém érintése olyan, mintha egy óra alatt 10 röntgensugárzást kapnánk, ami annyi természetes sugárzás, mint amennyit egy év alatt kapnánk” – mondta Andrew Robertson, Nyugat-Ausztrália egészségügyi főfelügyelője. A szakértő hozzátette, hogy ha valaki kapcsolatba kerül vele, vagy ha a közelében van, akkor bőrkárosodást szenvedhet, beleértve a bőrégést is. Ha pedig elég sokáig van a közelében, akkor úgynevezett akut sugárbetegséget okozhat.