A hétvégén a Pandora bolygón játszódó Avatar a Comscore adatai szerint 63,4 millió dollárt (23,7 milliárd forintot) keresett az észak-amerikai jegypénztáraknál, amivel amerikai és kanadai jegybevétele már 421,6 millió dollárra (157,7 milliárd forintra) rúg – írja az MTI.

A nemzetközi piacon a sci-fi folytatása 957 millió dolláros (358 milliárd forintos) jegyeladásnál tart, ebből 153 millió dollárért (57,2 milliárd forintért) Kínában váltottak rá jegyet a nézők.

A Disney 20th Century Fox stúdiója által forgalmazott több mint háromórás film globális bevétele vasárnapra már 1,38 milliárd dollár volt.

A produkció sikere jelentősen hozzájárult a 2022-es észak-amerikai mozis jegybevételek növekedéséhez: a tavalyi összbevétel végül elérte a 7,46 milliárd dollárt (2792 milliárd forintot). Ez 63 százalékkal haladta meg a 2021-es év bevételét, amelyre még rányomta a bélyegét a pandémia miatti visszaesés.

Tíz évet kellett várni a folytatásra

Az Avatar: A víz útja a James Cameron által tervezett Avatar-filmsorozat második része. A 2009-ben bemutatott, három Oscar-díjat is elnyert Avatar minden idők legnagyobb kasszasikere lett 2,9 milliárd dolláros (1085 milliárd forintos) globális jegybevételével.

Az eredeti film történetének fonalát több mint tíz évvel később folytató Avatar: A víz útja a Pandorán élő Sully család hányattatott sorsát követi. A film főbb szerepeit Sam Wothington, Zoe Saladna, Sigourney Weaver és Kate Winslet alakította.