A belga kormány felszólította munkatársait, hogy azonnali hatállyal töröljék a TikTok-ot az összes munkahelyi telefonról, és tiltsák le az alkalmazáshoz való hozzáférést. Megjegyezték, a rendelkezés az alkalmazás használatát ideiglenes jelleggel tiltja – tájékoztatott a The Brussels Times.

A tilalom okaként a szövetségi kormány arra hivatkozott, hogy a TikTok algoritmusai lehetővé teszik az alkalmazás számára az információ- és tartalomáramlás befolyásolását, valamint kiemelték, hogy a kínai törvények értelmében a TikToknak együtt kell működnie a kínai hírszerző ügynökségekkel.

A Belga Kiberbiztonsági Központ (CCB) és a belga biztonsági szolgálatok vizsgálatai kimutatták, hogy a kínai alkalmazásnak számos biztonsági hibája van, ami aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogyan kezeli a program a felhasználók személyes adatait, megnyitva ezzel a lehetőséget az adatok utáni esetleges kémkedés előtt.

A TikTok-tilalom hat hónapig lesz érvényben, és minden olyan eszközre vonatkozik, amelyen a vásárlást, az előfizetést vagy a készülék használatát részben vagy egészben a belga szövetségi kormány fizeti.

Alexander De Croo belga miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kormánya nem engedheti meg a naivitást, és úgy fogalmazott: 

Új geopolitikai környezetben vagyunk, ahol az államok közötti befolyás és kémkedés a digitális világ felé mozdult el. Információink biztonsága elsőbbséget élvez.

Georges Gilkinet, a belga szövetségi kormány mobilitási minisztere a Twitteren közzétett üzenetében logikusnak és szükségesnek nevezte a döntést.

A La Libre Belgique napilap beszámolt arról is, hogy a flamand kormány csütörtökön hozott döntést a TikTok használatának megtiltásáról munkatársai számra. A vallon kormány pedig hétfőn tett javaslatot hasonló intézkedés meghozatalára.

Sorra tiltják be a TikTok használatát Európában

A brüsszeli székhelyű európai uniós intézmények a hónap elején döntöttek arról, hogy március 20-tól tilos lesz a TikTok használata vagy telepítése a személyzeti elektronikus eszközökre, köztük a mobiltelefonokra, a táblagépekre vagy a laptopokra.

Egyúttal felszólították a munkatársakat, hogy távolítsák el a TikTok alkalmazást magánhasználatban lévő személyes eszközeikről is.

Indoklásuk szerint kiberbiztonsági aggályok vetődtek fel a TikTok közösségi médiaplatform használatával kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és külső szereplők általi adatgyűjtésre. A Kínai Kommunista Párt rengeteg privát- és állami információt szerezhet meg a TikTok felhasználóitól, ezért az országok sorra tiltják be az alkalmazás használatát kormányzati eszközökön.