Január 5-én, csütörtök délelőtt temetik el XVI. Benedek nyugalmazott pápát: a szertartást, amely az egyszerűség jegyében zajlik majd, Ferenc pápa vezeti. Hogy a Szent Péter téren kezdődő ceremónia szerény legyen, ezt maga a nyugalmazott pápa kérte. Ugyanakkor a temetés liturgiája pápához illő lesz, amelyre egyházi és állami delegációkat várnak – közölte az MTI szerint Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

XVI. Benedeket a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik majd el, abban a pápai sírhelyben, ahol korábban XXIII. János pápa, majd II. János Pál nyugodott. Utóbbi 2005 és 2011 között, majd szentté avatása után hamvait a bazilikába helyezték át.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban. Benedek pápa 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.

Az emeritus pápa halálhírére megtelt a Vatikán egyébként is turistákkal teli környéke: főleg rómaiak siettek a Szent Péter térre, azok, akik péntek délután a lateráni Szent János-bazilikában imádkoztak XVI. Benedekért.

A halálhír bejelentését követően a gyászolók előtt megnyitották XVI. Benedek nyugalmazott pápa szülőházát a felső-bajorországi Marktl am Inn városában.

A szobában, ahol a szombaton elhunyt nyugalmazott pápa Joseph Ratzinger néven 1927. április 16-án megszületett, gyertyákat gyújtottak az emlékére. Mellettük egy szál fehér rózsa és egy fekete kendő fejezi ki a gyászt. Az előtérben a gyászolók egy könyvbe írhatják gondolataikat.

A szülőház vasárnap szintén nyitva tart a gyászolók előtt. Az osztrák határ melletti kisváros piacterén is gyertyákat gyújtottak a volt egyházfő emlékére.

Ferenc pápa: XVI. Benedek ajándék volt a világnak

Nemes lelkű, kedves embernek nevezte Ferenc pápa a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát, aki szerinte ajándék volt az egyháznak és a világnak.

A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilikában tartott hagyományos év végi Te Deum istentiszteleten beszélt elődjéről.

Szívünkben pedig nagy hálát érzünk, amiért Isten őt ajándékozta az egyháznak és a világnak" – jelentette ki Ferenc pápa.

Mély fájdalommal fogadtam Benedek pápa halálhírét. Teológusként, bíborosként, hivatalban lévő, majd visszavonult pápaként meghatározó személyisége volt egyházunk életének

– olvasható Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nekrológjában, amelyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye juttatott el az MTI-hez.

"Világosságot és derűt sugárzott még gyengesége és betegsége éveiben is. Személyében korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk" – fogalmazott a magyar katolikus egyház vezetője.

Sorra emlékeznek meg a világ vezetői az elhunyt Benedek pápáról

  • Emmanuel Macron francia elnök a testvéries világ élharcosaként méltatta XVI. Benedeket.
  • "Nagyszerű teológus volt, akinek 2010-ben tartott nagy-britanniai látogatása történelmi pillanat volt a katolikus hívek és a nem katolikusok számára egyaránt" – jelentette ki Rishi Sunak brit miniszterelnök.
  • Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága szintén arról beszélt, hogy XVI. Benedek korunk egyik legnagyobb teológusa volt.
  • António Guterres ENSZ-főtitkár "az ima és a tanulmányok alázatos" embereként emlékezett meg XVI. Benedekről.
  • Karl Nehammer osztrák kancellár "figyelemre méltó történelmi személyiségként" és "már fiatal éveiben nagyszerű tudósként" méltatta az elhunyt XVI. Benedeket.
  • Michael Higgins ír elnök pedig kiemelte XVI. Benedek "megingathatatlan érdeklődését" Észak-Íroroszág békéje iránt.
  • Kisida Fumio japán miniszterelnök szintén részvétét nyilvánította, és megemlékezett XVI. Benedek világbéke iránti erőfeszítéseiről.
  • "Bár pápasága rövid volt, hatalmas örökséget hagy a katolikus egyházra, a keresztényekre és az emberiségre – fejezte ki gyászát Jair Bolsonaro leköszönő brazil elnök.
  • A szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa személyében a világ a 20. és a 21. század egyik legkiválóbb teológusát veszítette el - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.
  • Természetesen Sergio Mattarella olasz elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is megemlékezett a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.
  • „Isten nyugosztalja Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápát!” – Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy közös kép társaságában fejezte ki részvétét hivatalos közösségi oldalán.

A Benedek pápát gyászoló közéleti személyiségek és vezetők egyre bővülő listáját még hosszasan lehetne sorolni.