Míg más európai városok – például Amszterdam, Párizs vagy Ljubljana – a föld alatti vagy föld feletti konténerekben történő központi szemétgyűjtés mellett döntöttek, Brüsszel a járdákon felhalmozott, büdös szemeteszsákokról kezd elhíresülni – írja a Politico.

Brüsszel a nemrég, május 15-e óta érvényes hulladékgyűjtési reformmal küzd, amivel a helyiek egyre elégedetlenebbek: elárasztották a közösségi médiát a szeméttel teli utcákról készült fotókkal, és panaszaikkal.

Senki sem jött el a szemetet összeszedni a környékünkön, de valaki ugyanennek a szervezetnek a munkatársai arra bezzeg szánt egy kis időt, hogy egy nappal később eljöjjön, és ezeket a szép matricákat ragassza a tucatnyi ottfelejtett szemeteszsákra

– írta Paul McNally újságíró, hozzátéve, hogy ő és az összes szomszédja követte az új naptárrendszert a szemét kihelyezésekor.

A szabályozást egy év múlva újra értékelni fogják, de addig is bevezették, hogy a lakosság csak egy meghatározott időintervallumban viheti ki a szemeteszsákokat. Korábban ahhoz az időponthoz kellett igazodni, amikor jöttek a kukásautóval begyűjteni a szemetet, mint ahogy az Magyarországon is működik.

Emellett az intézkedés arra kötelezi a brüsszeli lakosokat, hogy a szerves hulladékot tegyék vagy a járdaszegély melletti narancssárga zsákokba, vagy pedig egy közös komposztálóedénybe válogassák, melynek elszállítására hetente egyszer számíthatnak.

A szerves hulladék az általános szemét 40 százalékát teszi ki, a többi színű zsák továbbra is másfajta újrahasznosítható anyagok számára van a város minisztériuma szerint.

Rengeteg a kérdés az új hulladékgazdálkodási rendszerről

Nem ismert a díjak mértéke, rengeteg az adminisztrációs kötelezettség, nem teljesen világos az adattovábbítás, a regisztráció, a NAV, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., az OHH hatásköre, az értékesítési láncok felülvizsgálata. A Napi.hu ezért szakértők segítségét kérte a helyzet megértéséhez. Bővebben >>>

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.