A közlemény szerint Brüsszel visszaél a hatalmával, mert az egyetemeket, oktatókat és diákokat bünteti azzal, hogy nem akarja ide adni a Magyarországnak járó forrásokat. Ezért a kormány úgy döntött, hogy 5 milliárd forintos azonnali segítséget nyújt az érintett egyetemeknek.

Így 9 magyar egyetem 12 pályázata esetében nyílik meg a lehetőség arra, hogy társult tagként részt vegyen a kutatási együttműködésekben és végezzen olyan nemzetközi kutatásokat, amelyek költségeit Brüsszel egyelőre nem finanszírozza meg – írták.

A kormány nem hagyja cserben a magyar kutatókat és hallgatókat. Az a célunk, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ 100, három pedig az Európai Unió 100 legjobbja közé tartozzon – fogalmaztak a közleményben.

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.