Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Előrehozott parlamenti választások kezdődtek vasárnap Bulgáriában, két év alatt ötödik alkalommal várják az embereket az urnákhoz. A mintegy 6,6 millió választásra jogosult állampolgár helyi idő szerint reggel 7-től este 8-ig adhatja le szavazatát.

Közvélemény-kutatások a 15 induló párt közül a bolgár parlament két legerősebb csoportját, a korábbi kormányfő, Bojko Boriszov vezette  Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), valamint a miniszterelnöki széket korábban szintén betöltő Kiril Petkov vezette centrista, korrupcióellenes Folytatjuk a Változást pártot (PP) tartják a legesélyesebbnek.

Elemzők szerint alacsony részvételi arány várható, és úgy vélik, a választás újabb széttöredezett parlamenthez vezet, amelyben nehéz lesz megegyezésre jutni, és koalíciós kormányt alakítani.

A 2021. április 4-én tartott „rendes”, majd a július 11-i előrehozott parlamenti választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. Az egy éven belül harmadik, november 14-i voksolást a néhány héttel korábban alapított Folytatjuk a Változást párt nyerte meg, s december 13-án a nyugatbarát Petkov vezetésével négypárti koalíciós kormány lépett hivatalba. A kabinet 2022 júniusában elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben, s miután új kormányt három próbálkozás után sem sikerült alakítani, 2022. október 2-án újfent parlamenti választásokat kellett rendezni.

A 240 tagú törvényhozásban a GERB 67, a Folytatjuk a Változást 53, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért 36, az Újjászületés párt 27, a Bolgár Szocialista Párt 25, a Demokratikus Bulgária 20 mandátumhoz jutott. Kormányt azonban ezúttal sem sikerült egyik pártnak sem alakítania, ezért az államfő új választásokat írt ki. A kabinet élén ügyvivőként 2022. augusztus 2. óta a párton kívüli Galab Donev áll.