A legmagasabb riasztási fokozat megszüntetése a globális egészségügyi szervezet részéről több mint három évvel azután történt, hogy 2020. január 30-án először hirdették ki, mivel a Covid-19 túlterjedt Kínán, és a közegészségügyi tisztviselők világszerte egyre inkább pánikba estek a tapasztaltak miatt – számolt be róla a Politico.

Akkoriban még a hivatalos halálos áldozatok száma mindössze 171 volt. Most a WHO becslése szerint több mint 6,9 millióan haltak meg, ez több, mint Dánia teljes lakossága. Ennek körülbelül egyharmada Európára esik, ahol mintegy 2,2 millió ember vesztette életét koronavírusban.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója pénteken hozott döntését egy globális egészségügyi szakértőkből álló bizottság ajánlása alapján hozták meg, amely szerint a helyzet már nem felel meg a nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek való minősítés kritériumainak.

Mikor indokolt az egészségügyi vészhelyzet?

Bár a világjárványnak nincs hivatalosan elfogadott meghatározása, a nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet hivatalos megjelölés, amely a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat alapján bizonyos intézkedéseket és ajánlásokat vált ki a felügyeletre, a jelentéstételre és a válaszlépésekre vonatkozóan. A bejelentés olyan eseményekre vonatkozik, amelyek hirtelen következnek be, egy országon túlmutató következményekkel járnak, és azonnali nemzetközi fellépést igényelnek.

A világjárvány több mint egy éve csökkenő tendenciát mutat, mivel a lakosság immunitása a védőoltások és a fertőzések következtében növekszik

– mondta Tedros, de ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a legrosszabb, amit bármelyik ország tehet, hogy lankad az ébersége, vagy azt az üzenetet küldi polgárainak, hogy a Covid miatt már nem kell aggódni.

Csökkenő tendencia világszerte

Az elmúlt hetekben a koronavírus okozta megbetegedések és halálesetek száma világszerte többnyire csökkenő tendenciát mutat, és csak töredéke a világjárvány legsúlyosabb hullámai idején tapasztaltaknak. A WHO azonban még a halálesetek csökkenése ellenére is vonakodott a vészhelyzet címke visszavonásától, mivel a bizottság egy januári ülésén megállapította, hogy a koronavírusos halálesetek száma még mindig magas más fertőző légzőszervi betegségekhez képest, és bizonytalan az újonnan megjelenő változatokkal kapcsolatban.

Mivel sok országban már nem végeznek rutinszerűen vizsgálatokat a vírusra, a teljes esetszámot nehezebb megbecsülni, de globálisan több mint 765 millió koronavírusos megbetegedés történt, és Európában 276 millióval több, mint bármely más WHO-régióban. 

A vizsgálatok számának csökkenése azt jelenti, hogy a vírus felügyelete jelentősen csökken. Részben ez az oka annak, hogy a WHO május 3-án közzétette új felkészültségi és válaszadási tervét. A terv célkitűzéseket határoz meg az országok számára, hogy a válságkezelésről a vírus hosszú távú kezelésére térjenek át, mivel az egészségügyi rendszereknek minden valószínűség szerint még évekig meg kell küzdeniük vele.

A COVID-19 sokkal több volt, mint egy egészségügyi válsághelyzet. Súlyos gazdasági felfordulást okozott, milliárdokat törölt el a GDP-ből, megzavarta az utazást és a kereskedelmet, bezárta a vállalkozásokat és milliókat taszított szegénységbe

– jegyezte meg Tedros. 

A koronavírus a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb közösségeket érintette a legsúlyosabban, és ők jutottak utoljára oltóanyagokhoz és eszközökhöz. A WHO most egy felülvizsgálati bizottságot hoz létre, amely hosszú távú állandó ajánlást dolgoz ki az országok számára a Covid folyamatos kezelésére. A bejelentést követően Seth Berkley, az oltóanyag-szövetség vezérigazgatója azt mondta, hogy a világ készen áll a következő szakaszra.