Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Zadartól Trogirig tartó horvát tengerpart kevesebb mint 144 kilométer alatt elképesztő mennyiségű történelmet és kultúrát, valamint lenyűgöző tájakat kínál a látogatóknak. És ez csak a szárazföld – a part mentén több tucatnyi sziget található elszórtan, amelyek között van olyan hely, ahová akkor érdemes utazni, ha az ember egy időre elvonulna a világ elől. A CNN Travel összegyűjtött néhány olyan utazási célpontot, ahova érdemes ellátogatni. 

Zadar és környéke

Horvátország legrégebbi városának történelmi központjában betekintést nyerhet abba, hogy mitől olyan lenyűgöző az ország történelme. A Trg Opatice Čike központja az ókori római fórum maradványai, amelynek számos kövét felhasználták a mellette álló, kilencedik századi Szent Donát-templom építéséhez. Ha végigsétál Zadar vízpartján, máris a 21. században találja magát, ahol Nikola Bašić két művészeti installációjára bukkan, amelyek mára jelentős látványossággá váltak.

A vízparti csillogó márványlépcsőkön ücsörögve hallgathatja a Sea Organ (Tengeri orgona) kísérteties hangjait, amely egy víz alatti, hullámok által működtetett síprendszer. Közvetlenül mellette, a vízpartba ágyazva található egy alkotás, amely éjszaka a világító kék üveglapok alapján ismerhető fel. Ha a központtól Észak felé indul a tengerparton, a családbarát Borik és Diklo strandokhoz jut, míg az óváros alatt a városi strandok találhatók. 

Zadar szigetcsoport

A Zadar partjainál szétszórtan fekvő számos sziget közül sok komppal közelíthető meg. A két legközelebbi és legkönnyebben megközelíthető – Ugljan és Pašman – mindössze 25 perc hajóútra van, és szinte olyanok, mint Zadar külvárosai. Ezek olajfaligetekkel borított, kavicsos öblökkel tagolt és túra- és kerékpárutakkal átszőtt külvárosok.

A Zadartól körülbelül három órányi kompútra fekvő Silba az egyik legtávolabbi olyan nyugodt hely, ahol a nyári hónapokban tilos az autózás és a kerékpározás. A kanyargós Dugi Otokot, ami „hosszú szigetet” jelent, Zadartól nyugatra fekszik, melynek a partvonalán apró halászfalvakat, régi jugoszláv katonai tengeralattjáró-bunkereket és Veli Ratot –  Adria legmagasabb világítótornyát találja.

Kornati Nemzeti Park

A hajósok már régóta ismerik a Kornati Nemzeti Parkban, a Dugi Otoktól délre fekvő, 89 hátborzongatóan kopár, de merőben gyönyörű szigetből álló szigetcsoporton való átkelés örömeit. Ezek a szigetek arról híresek, hogy sehol sincs vízvezeték vagy áram, csak esővíz, gáz és napenergia.  Amint beindul a szezon, Kornati, Priškera és Levrnaka szigete életre kel, éttermek és bérelhető házak széles kínálata nyílnak meg a csónakázó tömeg számára.

Sibenik

Horvátország egyik legnagyszerűbb városát furcsa módon a legtöbb turista figyelmen kívül hagyja, pedig Šibenikbe mindenképpen illik ellátogatni. Itt található az UNESCO által védett Szent Jakov-katedrális, az a gótikus-reneszánsz csoda, amelynek külső részét 71 szoborportréból álló fríz övezi. Az ide utazóknak a velenceiek által épített három városi erőd meglátogatására is időt kell szánni.

A Szent Mihály-kastély kevesebb mint 10 perces sétára van a vízparttól, amely nyáron szabadtéri popkoncertek helyszíne is egyben, ráadásul csodálatos kilátás nyílik onnan az Adriai-tengerre.

Šibeniket gyakran használják kiindulópontként a Krka Nemzeti Park belsejében tett látogatásokhoz, amely lenyűgöző vízesésekkel büszkélkedhet.

turistákat autóbuszok juttathatják el a Skradin folyó menti városba, ahonnan csónakkal utazhatnak a Krka folyó mentén, hét lenyűgöző vízesés mellett. A leghíresebb a Skradinski Buk, amelynek 17 vízesése zuhan egymásba. Mindezt késő tavasszal, kora nyáron és ősszel érdemes meglátogatni, mivel a nyári hónapokban a vízszint csökkenhet.

Primosten

borok szerelmesei a bájos Primošten városában telepedhetnek le. A közeli pincészetek látogatásra alkalmasak, ahol a borászok az őshonos Babić szőlőfajtára specializálódtak, amelyekből lágy, gyümölcsös vörösborokat készítenek a dombok és olajfaligetek alkotta tájban.

Primošten óvárosa egy saját kis szigeten fekszik, amelyet egy gát köt össze az újabb városrésszel. Lépcsős sikátorai a 15. századi Szent György-templomhoz vezetnek, ahonnan kilátás nyílik az Adriai-tengerre. Az óvárostól északra található egy kis hegyfok, ahol fenyőfákkal szegélyezett kavicsos strandok várják a látogatókat.

Trogir

Trogir falakkal körülvett óvárosa – amely az UNESCO világörökségi listáján szerepel – szintén egy saját kis szigeten fekszik, a szárazföld és a kiterjedt Čiovo sziget között, amelynek északi és nyugati partjait tengerparti üdülőhelyek szegélyezik. Mindhármat hidak kötik össze.

A középkori paloták és a macskaköves labirintusszerű sikátorok elragadtatóak. Olyan tereket találhat, ahol éttermek és bárok zsúfolódnak be a kis udvari kertekbe. Végigsétálva a Riva vízpartján, elérheti a 15. századi Kamerlengo erődöt, amely nyáron klasszikus és popkoncertek hangulatos helyszíne.