Dél-Afrikai Köztársaság felé fordul a nemzetközi figyelem, miután a The Kyiv Independent rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellátogathat az országba, a BRICS-országok augusztusi csúcstalálkozójára.

Dél-Afrika részese a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Alapszabályának (Statútum), így hivatalosan kötelessége lenne őrizetbe venni, majd kiadni Hágának az orosz államfőt, amennyiben az ország területére lép. Az országnak azonban már volt egy ügye 2015-ben, amikor az ICC-elfogatóparancsra fittyet hányva nem adták ki az akkor még hivatalban lévő szudáni elnököt, Omar Hassan al-Bashirt – nyilatkozta a Napi.hu-nak Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Jogi Tanszékének docense.

Akkor a Nemzetközi Büntetőbíróság hozott egy határozatot Dél-Afrikával szemben, jelezték, hogy megsértette az ország ezt a statútumot. A dél-afrikaiak akkor az államfői immunitás elvére hivatkoztak

– mondta a szakértő.

Tóth Norbert leszögezte, valóban létezik az elv a nemzetközi jogban, miszerint az államfőkkel szemben más ország hatóságai, bíróságai eljárást lefolytatni elvileg nem tudnak. Ez korábban egy abszolút elv volt, de bizonyos országokban ma már van arra törekvés, hogy súlyos bűncselekmények, tehát népirtás, háborús bűncselekmények esetén ezt az elvet figyelmen kívül hagyják.

Dél-Afrika azt követően, hogy nem adták ki a szudáni elnököt, jelezte, hogy szeretne kilépni az ICC-ből, erre azonban végül nem került sor. Kérdés, hogy Vlagyimir Putyin kedvéért ismét megteszik-e, hogy nem tesz eleget az ország a kötelességének.

Tóth Norbert egyébként azt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy Vlagyimir Putyin a közelmúltban kiadott nemzetközi elfogatóparancs mellett már nem kockáztatja meg a dél-afrikai utat. Ha pedig mégis felbukkanna a csúcstalálkozón, akkor Dél-Afrikának garanciákat kellene adnia arra vonatkozóan, hogy nem adják ki az orosz elnököt a bíróságnak.

Medvegyev megkérdőjelezte a hágai joghatóságot

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és miniszterelnök kijelentette, szörnyű következményei lesznek annak, hogy az ICC elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen, miközben Oroszország nem is vesz részt a Nemzetközi Büntetőbíróságban.

A szakértő szerint azonban nem is feltétlenül van szükség az érintett ország részességére az elfogatóparancs kiadásához. Ahhoz, hogy az ICC eljárást tudjon lefolytatni konkrét személyekkel szemben, az kell, hogy a joghatóságát meg tudja állapítani. Ezt különböző okokra hivatkozva tudja megtenni, így például:

  • ha egy részes állam területén történik a bűncselekmény;
  • ha részes állam állampolgára követi el a bűncselekményt vagy;
  • ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa konkrét ügyeket utal a bíróság elé.
Ebben az esetben egyik sem áll fenn, viszont az ukránok – akik egyébként szintén nem részesei ennek a bíróságnak – 2013 novemberében tettek egy egyoldalú kötelezettségvállalást az ICC felé. Ebben az áll, hogy onnantól kezdve minden a területén történő népirtás, háborús bűncselekmény, illetve emberiesség elleni bűncselekmény esetében jogosult eljárni a bíróság. Márpedig ezek a feltételezett bűncselekmények Ukrajna területén történtek

– magyarázta Tóth Norbert.

Ha Putyin bíróság elé kerülne

A szakértő szerint abban az esetben, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság lefolytatná az eljárást Vlagyimir Putyinnal szemben, és megállapítaná a büntetőjogi felelősségét, azaz nem mentené például fel, az elnök a következő büntetésekkel számolhatna:

  • életfogytig terjedő vagy
  • határozott idejű, de legfeljebb harminc évnyi szabadságvesztés,

„mellékbüntetésként" pedig

  • pénzbüntetés,
  • vagyonelkobzás merülhet fel.

Rámutatott, Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök esetében például lehetőséget kapott a hágai bíróság az eljárás lefolytatására, miután egy 2011-es hatalomváltás után az új rezsim kiadta a volt államfőt. Az orosz elnök esetében azonban nem számít ekkora fordulatra az egyetemi docens, még abban az esetben sem, ha az ellenzék kerülne hatalomra.

Esetleg felelősségre vonnák Vlagyimir Putyint otthon vagy nem történne semmi, de egy volt államfő kiadása hatalmas presztízsvesztéssel járna Oroszország számára

– összegezte Tóth Norbert.