Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump hat évnyi adóbevallását hozta nyilvánosságra pénteken egy kongresszusi testület, véget vetve ezzel a volt elnök hosszú ideje tartó törekvésének, hogy megszegve a korábbi precedenst titokban tartsa azokat. A volt elnök szerint az adóbevallások nyilvánosságra hozatala „szörnyű dolgokhoz fog vezetni nagyon sok ember számára” – írja a The Guardian.

A képviselőház december elején közzétett jelentése elemezte a dokumentumokat, és kimutatta, hogy Trump és felesége, Melania nem fizetett szövetségi jövedelemadót 2020-ban, az utolsó teljes évben, amikor hivatalban volt. 2015 és 2020 között Donald és Melania Trumpnak több olyan éve is volt, amikor negatív jövedelmet és kevés vagy egyáltalán nem létező adófizetési kötelezettséget jelentettek.

A jelentés azt is megállapította, hogy az Internal Revenue Service (IRS) elmulasztotta a kötelező ellenőrzések lefolytatását Trump első két hivatali éve alatt. Ezzel szemben Joe Bidennél a 2020-as és 2021-es adóévekre vonatkozóan voltak ellenőrzések a Fehér Ház szerint. Richard Neal, a bizottság demokrata párti elnöke közleményben tudatta: „Egy elnök nem átlagos adófizető. Nem akkora hatalommal és befolyással rendelkeznek, mint bármely más amerikai. A nagy hatalommal pedig még nagyobb felelősség jár.”

Trump pénzügyei négy évtizede homályosak

Trump pénzügyeit az 1980-as évek és New York-i ingatlanfejlesztőként töltött évei óta rejtély övezi. 2016-ban négy évtized óta ő lett az első nagy politikai párt elnökjelöltje, aki megtagadta adóbevallásainak közzétételét. Ezt a szokását a hivatalba lépése után is fenntartotta.

2019-ben a képviselőház bizottsága, amely törvényes hatáskörrel rendelkezik bármely adófizető szövetségi bevallásába való betekintésre, kikérte a dokumentumokat a pénzügyminisztériumtól. A Trump-adminisztráció megtagadta azok kiadását, ami hároméves jogi csatát indított el. Novemberben az amerikai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a bizottság hozzáférhet a bevallásokhoz.

A múlt héten a bizottság egy pártközi szavazással úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a bevallásokat. A demokraták azzal érveltek, hogy az átláthatóság és a jogállamiság a tét, amire a republikánusok úgy reagáltak, hogy a nyilvánosságra hozatal veszélyes precedenst teremtene a magánélet védelmének elvesztésével kapcsolatban.

Don Beyer virginiai kongresszusi képviselő pénteken egy rutinszerű pro forma bizottsági ülésen elnökölt a Házban, amikor az adóbevallások nyilvánosságra kerültek, mindössze néhány nappal azelőtt, hogy a demokraták átadják itt a hatalmat a republikánusoknak.

Annak ellenére, hogy megígérte, hogy nyilvánosságra hozza adóbevallásait, Donald Trump ezt megtagadta, és visszaélt hivatali hatalmával, hogy megakadályozza a pénzügyeivel és összeférhetetlenségével kapcsolatos alapvető átláthatóságot, amelyet Nixon óta egyetlen elnök sem engedett meg magának

– jegyezte meg Beyer, hozzátéve, hogy Trump úgy viselkedett, mintha valami rejtegetnivalója lenne, ami összhangban van a családi vállalkozásának nemrégiben történt elítélésével adócsalás miatt. „Amint azt a nyilvánosság most már láthatja, Trump megkérdőjelezhető adóelkerülési sémát használt indoklásként arra, hogy a vizsgált években kevés vagy semennyi szövetségi jövedelemadót fizetett.”

Az exelnök „okos” adóoptimalizálása

A texasi Kevin Brady azt mondta: „Ez egy sajnálatos szégyenfolt a Módok és Eszközök bizottságán és a Kongresszuson, és még inkább megosztóbbá és elkeserítőbbé teszi az amerikai politikát. Hosszú távon a demokraták fogják ezt megbánni.”

Trump a 2016-os elnökválasztáson indulva azt ígérte, hogy közzéteszi adóbevallását, amint pénzügyeit ellenőrzik. Később azonban úgy tűnt, inkább büszke arra, hogy nem fizet adót. Egy elnökjelölti vita során az adóelkerüléssel kapcsolatosan demokrata ellenfelének, Hillary Clintonnak megjegyezte: „Ez tesz engem okossá.”

Kép: MTI/AP 

2018-ban a New York Times egy sorozatot tett közzé kiszivárgott adóbevallások alapján, amelyből kiderült, hogy Trump az apja ingatlanvagyonából legalább 413 millió dollárnak megfelelő összeget kapott, és ennek a pénznek a nagy része az adócsalással terhelt 1990-es évekből származott. Egy másik cikksorozat 2020-ban kimutatta, hogy Trump 2017-ben és 2018-ban mindössze 750 dollár szövetségi jövedelemadót fizetett, valamint az elmúlt 15 évből 10-ben egyáltalán nem fizetett jövedelemadót, mert általában több pénzt veszített, mint amennyit keresett.

Pénteken a volt elnök dühösen reagált a hivatalos felügyeleti erőfeszítések eddigi csúcspontjára. 

A demokratáknak nem lett volna szabad ezt megtenniük, a legfelsőbb bíróságnak pedig nem lett volna szabad jóváhagynia, és ez sok ember számára szörnyű dolgokhoz fog vezetni. A radikális, baloldali demokraták mindent fegyverré tettek, de ne feledjük, ez egy veszélyes, kétélű fegyver

– fogalmazott Donald Trump, aki továbbra is komoly vizsgálatoknak van kitéve korábbi üzleti gyakorlatával kapcsolatban.

A hónap elején egy New York-i esküdtszék 17 rendbeli adócsalás bűntettében találta bűnösnek a Trump Organizationt. Bár Trump nem vett részt a tárgyaláson, az ügyészek szerint tudott a szóban forgó, könyvelésen kívüli gyakorlatokról. A Trump Organization ügyvédei Allen Weisselberget, a hosszú ideje hivatalban lévő pénzügyi igazgatót hibáztatták. A New York-i főügyész, Letitia James vádat emelt Trump ellen a vagyonának felduzzasztásával kapcsolatos csalás miatt. Trump és cége tagadta a vétkeket.