Március 18. és 21. között zajlott az „Oroszország és Afrika egy multipoláris világban“ konferencia Moszkvában. Jakob Mudenda zimbabwei házelnök és Vjacseszlav Volodin, az orosz állami duma elnöke indították a konferenciasorozatot egy „orosz-zimbabwei testvéri kapcsolatokat“ elemző beszélgetéssel

Mudenda kiemelte, hogy Oroszország mindig is Zimbabwe szoros pártfogója volt egészen a felszabadítási harc napjaitól kezdve, amikor Oroszország fegyverekkel és erkölcsi támogatással támogatta a gyarmatosítás elleni katonai küzdelmet – jelentette az Állami Duma. Mudenda hozzátette, hogy „Zimbabwe függetlenségi törekvéseinek néhány kiválósága Oroszországban kapott képzést, akik közül legmagasabb rangot E. D. Mnangagwa elnök tölti be.

Hierarchikus nemzetközi szerepek

A két parlamenti vezető egyetértett abban, hogy meg kell szilárdítani a diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat Zimbabwe és Oroszország között. Volodin dícséretesnek és történelmi jelentőségűnek nevezte azt, hogy fél év alatt már a harmadik alkalommal találkozik a két parlamenti testület, illetve elismerését fejezte ki Mudenda házelnöknek, amiért személyesen  eljött Moszkvába – jelentette az AfricaNews. 

Nem az utolsó Afrika-konferencia volt ez idén, Maria Zakharova orosz külügyminisztérium szóvivője már korábban beszámolt arról, hogy 2023 júniusában Szentpéterváron nemzetközi csúcsot tartanak, amelyre szinte mindegyik afrikai országból érkeznek delegációk a visszajelzések szerint. Ez arról árulkodik, hogy az ukrán-orosz háborút kezdeményező nagyhatalom részéről már legalább egy évtizedes a diplomáciai törekvés az afrikai piac felé. 

Nem lesz nemzetközi beavatkozás

Duma elnöke ígéretet tett arra, hogy Oroszország olyan többoldalú kapcsolatokat fog ápolni Zimbabwéval, amelynek legfőbb erénye, hogy nem avatkozik bele a szuverén nemzetek belügyeibe és elismeri partnereinek jogait függetlenül a gazdasági nagyságuktól és földrajzi méretektől

– ugyanis ez így teljesen természetes és működőképes az éppen kialakulóban lévő „igazságos, többpólusú világrendben“.

Oroszország és Kína megállapodtak abban is, hogy mindketten megerősítik az afrikai ügyekkel kapcsolatos kommunikációt és koordinációt. Az együttműködéstől a két nagyhatalom azt várja, hogy fenntarthassa az afrikai államok „egészséges gazdasági légkörét”, ezen kívül pedig ösztönzi az őket érintő nemzetközi kérdések önálló megoldását. 

Átcsoportosíthatják a gabonaszállítmányokat

Az afrikai külkapcsolatok azonban soha nem fognak olyan kiemelt szereppel bírni Oroszország szemében, mint a kínai külkapcsolatok. Hszi Csin-ping moszkvai látogatásán megegyezett az orosz vezetéssel, többek között arról is, hogyan módosul majd a nemzetközi gabonaszállítás – például Afrikába. 

Kína már most is szolgálhat kedvezményes hitelekkel és fejlesztési segélycsomagokkal támogatja Oroszországot.

Oroszország már korábban ígéretet tett az afrikai kontinens több országának, és más fejlődő országoknak is, hogy ingyenesen szállítja a gabonát, amennyiben a 2023 májusában lejáró megállapodást az ukrán fél felmondja – jelentette a China Briefing.

Az orosz vezetés nem elégedett azzal, hogy az ukrán kikötőkből szállított gabona nagy része az Európai Unióba kerül, nem pedig oda, „ahol a legnagyobb szükség lenne rá“.

Egy csepp politika 

A nemzetközi szankciók az orosz fél szerint indokolatlanok. Mudenda házelnök kijelentette, hogy a nyugati szankciók csak „tompa kényszerítő intézkedések“, illetve a szankciók rákényszerítik a két országot arra, hogy együttműködjön és testvérköztársaságként kezdjen funkcionálni a közeljövőben. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a konferencián tartott beszédet, melyben kiemelte, hogy Afrika államainak nemzetközi súlya folyamatosan növekszik – tudósította a Modern Diplomacy.

Egyre nagyobb szerepet kapnak a világ ügyeiben és egyre magabiztosabban lépnek fel a gazdaságban is

„Meggyőződésünk, hogy az afrikai államok a kialakuló új, többpólusú világrend egyik vezető országaivá válnak és ennek minden objektív feltétele megvan“ – mondta beszédében az orosz elnök majd hozzátette: 

Afrikában majdnem másfél milliárd ember él, hatalmas nyersanyagbázis koncentrálódik a kontinensen, a világ ásványkincs-tartalékainak pedig csaknem egyharmada.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország és az afrikai országok Kínával karöltve képesek alakítani a globális napirendet, illetve meglátása szerint együtt tudnának dolgozni a tisztességes és egyenlő államközi kapcsolatok megerősítésén, és javítani a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés mechanizmusait.