Mindenki mindenkivel tárgyalt tegnap Brüsszelben, Moszkvában és Nicosiában, hogy megtalálják a betétcsökkentés elutasítása miatt hiányzó forrást a ciprusi bankok feltőkésítéséhez. A kormány és a jegybank szakértőiből álló agytröszt belső forrásokra alapozó B terven dolgozott, miközben Michael Szarrisz pénzügyminiszter a C terv megvalósításának jegyében Moszkvában házalt újabb hitelért. Késő délutánig azonban ezek a próbálkozások nem hoztak eredményt.

A B terv azzal számol, hogy felhasználnák az állami ellenőrzés alatt lévő vállatok nyugdíjalapjait, amelyek 2-3 milliárd eurós forrást biztosítanának − tudta meg a Reuters egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrástól. Emellett a külföldi bankok Cipruson tevékenykedő leányvállalataihoz fordulnának − vélhetően tulajdonrészt ajánlva nekik a helyi pénzintézetekben −, végül a szigetország ortodox egyháza felajánlotta, hogy jelzáloghitelt vesz fel ingatlanjaira, amiből állampapírokat vásárolna. A Guardian értesülése szerint az EU−ECB−IMF trojka nem támogatja ezt a megoldáscsomagot. Egyetértés abban mutatkozott, hogy a ciprusi bankokat esetleg a hét végéig zárva tartsák. Az atm-ekből korlátozott összegeket vehetnek fel az ügyfelek. Ha mégis kinyitnának a bankok, akkor a kormány − egyfajta D tervként − limitálhatja az országból kivihető összegeket.

Michael Szarrisz. A ciprusi pénzügyminiszter nem jutott megállapodásra
Kép: az orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyaláson

Szarrisz kénytelen volt lemondani az Anton Sziluanov orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyalásait követő sajtótájékoztatót, mivel nem sikerült megállapodásra jutnia partnerével. A moszkvai pénzügyminisztériumtól származó információ szerint Nicosia ötmilliárd eurós újabb hitelt kér Moszkvától a két évvel ezelőtt kapott 2,5 milliárdos kölcsön felett, továbbá szeretné meghosszabbíttatni az utóbbi törlesztési határidejét és mérsékelni a kamatát. Georgiosz Lakkotripisz ciprusi energiaügyi miniszter egy turisztikai kiállításon "véletlenül" szintén az orosz fővárosban tartózkodik, ami arra utal, hogy a kölcsön fedezetéül esetleg a Ciprus déli partjainál felfedezett hatalmas gázlelőhely kitermeléséből kérnének részesedést az oroszok.

A nap egyébként keménykedéssel indult: Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Jörg Asmussen, az ECB kormányzótanácsának Ciprus ügyében illetékes tagja is világossá tette, hogy az ECB megvonhatja a két legnagyobb ciprusi bank finanszírozását, ha nem jön létre megállapodás az uniós segélycsomagról. A szigetország bankjai fizetésképtelenek lennének a külső segítség nélkül, és az európai jegybank nem támogathat csődben lévő pénzintézeteket − fejtette ki Asmussen. A JP Morgan elemzői úgy értelmezik Schäuble kijelentését, hogy a német kormány felkészült Ciprus kilépésére az eurózónából. Egy európai uniós tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy benyomásaik szerint a ciprusi vezetés egyszerűen nem tudja, mit is akar, fogalma sincs arról, hogy mászhatna ki a bajból.