A Yale Egyetem kutatói legalább 43 olyan tábort és egyéb intézményt azonosítottak Oroszországban, ahol ukrán gyermekeket tartottak fogva Ukrajna tavaly februári orosz lerohanása óta. Az oroszok által erőszakkal elrabolt ukrán gyerekek közt voltak olyanok, akiket Oroszország annak ellenére tekintett árvának, hogy voltak szüleik, hivatalos gyámjaik, mások az orosz invázió előtt ukrán állami gyermekvédelmi intézményekben éltek, illetve bekerültek közéjük olyanok is, akiknek a háború miatt nem lehetett tisztázni a pontos családi státuszát.

A brit Skynews televíziócsatorna egy olyan ukrán iskolaigazgatóról készített riportot, aki mindenét, az életet is kockára tette, hogy megvédje a deportálástól az ukrán gyerekeket. Az egyik dél-ukrajnai speciális iskolát vezető Natalija Lutsik bevallása szerint hihetetlenül félt, amikor megtudta: három héttel Ukrajna megtámadását követően orosz katonák közelítenek a faluja felé. A 100 árva gyermekről gondoskodó ukrán iskola igazgatónője akkor helyi ismerősökhöz, rokonokhoz fordult, hogy fogadják be és helyezzék biztonságba a gyerekeket. Így a 100-ból mindössze 15 árva gyermek maradt az iskolában.

Amikor az orosz hadsereg a Natalija vezette ukrán iskolához ért, egy maszkot viselő parancsnok nyomult be az iskola ajtaján, szintén maszkot viselő gépfegyveresek katonák társaságában. A parancsnok ekkor rámutatott az igazgatónőre, és kihívta az osztályteremből. „Mostantól mindenhol oroszok lesznek, és hátba lőjük, ha távozni mer innen” – közölte az orosz parancsnok Natalijával, amikor a nő könyörögni kezdett az orosz katonáknak, hogy engedjék meg neki, hogy a vele maradt 15 gyermeket átvihesse az ukránok által ellenőrzött területre az oroszok által elfoglalt faluból.

Az oroszok katonák akkor Natalijával hagyták a 15 árva ukrán gyermeket, majd négy hónappal később visszajöttek értük, egy hat autóból álló díszkísérettel. A 14 éves ukrán Dasa a Skynews-nak elmondta, hogy amikor tiltakozni kezdett, hogy nem szeretne elmenni az oroszokkal, vigyék inkább a pincébe, az orosz parancsnok lövöldözni kezdett az iskola udvarán. Nataliját és a gyerekeket végül 150 kilométerrel keletebbre szállították az orosz katonák egy másik árvaházba a nyárra, majd innen októberbe a Krímbe vitték őket. Natalija akkor azzal vigasztalta a gyerekeket:

A Krím legalább Ukrajna.

Orosz bűnök

Április elején írtunk arról, hogy az oroszok által a Herszon és Harkiv régiókból elrabolt ukrán gyermekek több hónapos elszakítottság után térhettek vissza ismét a szüleikhez. A Save Ukraine ukrán szervezet közlése alapján akkor több mint harminc ukrán gyermek térhetett vissza Ukrajnába és egyesült a családjával, miután illegálisan Oroszországba vitték őket: az oroszok által a Herszon és Harkiv régiókból elrabolt gyermekek több hónapos különélés után láthatták viszont ismét a szüleiket. 

Ezeknek az intézményeknek az egyes számú célja a politikai átnevelés lehetett" – nyilatkozta Nathaniel Raymond, aki részt vett az oroszok által elrabolt ukrán gyerekek utáni Yale egyetem által végzett kutatásban. Nathaniel Raymond szerint ez a gyerekeket ideológiailag átnevelő hálózat Oroszország egyik végétől a másikig húzódik. A jelentés azt is tartalmazza, hogy az ukrán „háborús árvák” egy részét végül vagy orosz szülők fogadták örökbe, vagy szintén Oroszországban nevelőszülői gondoskodásba kerültek. A legfiatalabb ukrán gyermek mindössze négy hónapos volt, a 14 éves gyerekeket az orosz táborokban viszont már konkrét katonai kiképzésben részesítették. Az amerikai kutatók arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy ezeket a gyerekeket a frontra is elküldték volna.

Elfogatóparancs Vlagyimir Putyin ellen

A népirtással, agresszióval, emberiesség elleni, valamint háborús bűncselekményekkel gyanúsítottak felelősségre vonására létrejött hágai szakhelyű International Criminal Court, azaz Nemzetközi Büntetőbíróság március végén adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen. Vlagyimir Putyin mellett ugyanez igaz Marija Alekszejevna Lvova-Belova oroszországi gyermekjogi biztosra. Vlagyimir Putyint és Marija Alekszejevna Lvova-Belovát ukrán gyerekek jogellenes deportálásával vádolják.

Egész pontosan azzal, hogy alapos gyanú alapján az orosz offenzíva tavaly februári kezdete óta a megszállt ukrán területekről szállítottak át tömegével és erővel ukrán gyerekeket az Orosz Föderáció területére. Ez hivatalosan jogi kategóriáját tekintve háborús bűncselekménynek számít a római statútum, a Nemzetközi Büntetőbíróság alapszabálya szerint. A vádakat Hága a már említett Yale-kutatásra alapozza: a neves egyetem 2022 májusában indított kutatási programot az amerikai külügyminisztérium megbízásából az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök feltárására. 

Az oroszok csak védték volna az ukrán gyerekeket?

Tény, hogy a genfi egyezmény engedélyezi az ideiglenes evakuálást, amennyiben a lakosság biztonsága és különösen nyomós katonai ok ezt indokolttá teszi. Ugyanakkor amint megszűnik a közvetlen konfliktus a kiürített területen, az ott élőket, az eredetileg ott tartózkodókat azonnali hatállyal haza kell küldeni. A genfi egyezmény azt is egyértelműen kimondja, hogy evakuálás közben tilos a családokat szétválasztani. Amennyiben tehát egy napon valóban sikerült bíróság elé állítani Vlagyimir Putyint, ügyvédei nagy eséllyel megpróbálják bizonyítani, hogy az evakuációval ők csak az ukrán gyerekek biztonságát akarták megvédeni. Azt azonban már elég nehezen fogják kimagyarázni, hogy a kimenekítés közben miért csak a gyerekeket evakuálták, szüleiket, hivatalos gyámjaikat azonban nem.

Ukrán Odüsszeia

Nataliját és „gyermekeit” végül a georgiai határ mellől menekítették vissza Ukrajnába 2022 novemberében az ENSZ és több ukránbarát civil szervezet összefogásával. A nemzetközi önkéntes csapattal Natalija vette föl és tartotta a kapcsolatot, aki amikor elrabolták őket az oroszok, ígéretet tett a gyerekeknek, hogy kijuttatja őket Oroszországból. Az árva ukrán gyerekek, akik így hazatérhettek, most Ukrajnában várnak egy valódi otthonra. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport