Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint harminc ukrán gyermek tért vissza Ukrajnába és egyesült a családjával, miután illegálisan Oroszországba vitték őket – közölte a Save Ukraine ukrán szervezet a The Guardian tudósítása szerint.

Az oroszok által a Herszon és Harkiv régiókból elrabolt gyermekek több hónapos különélés után láthatták viszont ismét a szüleiket

– tette hozzá a civil szervezet.

Ezért adtak ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin ellen

A népirtással, agresszióval, emberiesség elleni, valamint háborús bűncselekményekkel gyanúsítottak felelősségre vonására létrejött hágai szakhelyű International Criminal Court (ICC), azaz Nemzetközi Büntetőbíróság március végén adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen. Vlagyimir Putyin mellett ugyanez igaz Marija Alekszejevna Lvova-Belova oroszországi gyermekjogi biztosra.

Vlagyimir Putyint és Marija Alekszejevna Lvova-Belovát ukrán gyerekek jogellenes deportálásával vádolják.

Egész pontosan azzal, hogy alapos gyanú alapján az ukrajnai orosz offenzíva tavaly februári kezdete óta a megszállt ukrán területekről jogellenesen deportáltak, szállítottak át tömegével és erővel ukrán gyerekeket az Orosz Föderáció területére.

Ez hivatalosan jogi kategóriáját tekintve háborús bűncselekménynek számít a római statútum, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alapszabálya szerint.

Mire alapozza a vádakat Hága?

Lényegében egy vizsgálat megállapításaira, amelyről korábban beszámolt a Napi.hu is. Az amerikai külügyminisztérium 2022 májusában indított programot az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök kivizsgálására. Ennek keretében a Yale Egyetem kutatói megállapították, hogy elhurcolhatta Ukrajnából, majd területén átnevelőtáborba küldhette Oroszország az ukrán gyerekeket.

A jelentés szerint Oroszország politikai átnevelés céljából legalább hatezer, vagy még annál is több, akár hétezer ukrán gyermeket tarthatott fogva a Krím-félszigeten és más orosz területeken különböző intézetekben. A Yale Egyetem kutatói legalább 43 olyan tábort és egyéb intézményt azonosítottak Oroszországban, ahol ukrán gyermekeket tartottak fogva Ukrajna lerohanása óta.

A fogva tartott ukrán gyerekek közt voltak olyanok, akiket Oroszország annak ellenére tekintett árvának, hogy voltak szüleik, hivatalos gyámjaik, mások az orosz invázió előtt ukrán állami gyermekvédelmi intézményekben éltek, illetve bekerültek közéjük olyanok is, akiknek a háború miatt nem lehetett tisztázni a pontos családi státuszát.

Az ukrán „háborús árvák” egy részét végül vagy orosz szülők fogadták örökbe, vagy szintén Oroszországban nevelőszülői gondoskodásba kerültek.

A legfiatalabb ukrán gyermek mindössze négy hónapos volt, a 14 éves gyerekeket pedig az egyes orosz táborokban már konkrét katonai kiképzésben részesítették. Az amerikai kutatók arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy ezeket a gyerekeket a frontra is elküldték volna.

Az oroszok csak védték volna az ukrán gyerekeket?

Tény, hogy a genfi egyezmény engedélyezi az ideiglenes evakuálást, amennyiben a lakosság biztonsága és különösen nyomós katonai ok ezt indokolttá teszi. Ugyanakkor amint megszűnik a közvetlen konfliktus a kiürített területen, az ott élőket, az eredetileg ott tartózkodókat azonnali hatállyal haza kell küldeni. A genfi egyezmény azt is egyértelműen kimondja, hogy evakuálás közben tilos a családokat szétválasztani. Amennyiben tehát egy napon valóban sikerült bíróság elé állítani Vlagyimir Putyint, ügyvédei nagy eséllyel megpróbálják bizonyítani, hogy az evakuációval ők csak az ukrán gyerekek biztonságát akarták megvédeni. Azt azonban már elég nehezen fogják kimagyarázni, hogy a kimenekítés közben miért csak a gyerekeket evakuálták, szüleiket, hivatalos gyámjaikat azonban nem.