Az európai bankoknál dolgozó befektetési bankárok, illetve traderek legalább 15 százalékos keresetcsökkenést szenvednek el az idén, miközben USA-beli kollégáik változatlan javadalmazással számolhatnak − derül ki a Bloomberg felméréséből. Az európai pénzintézeteknél ugyanis akár a felével is csökkenhet a bónuszkeret, miközben az egyesült államokbelieknél csak 20 százalékkal apad, miután az ottani piacról ellensúlyozni tudják az Európában elszenvedett jutalékveszteségeket.

Az apadó jövedelmek betudhatók annak, hogy átmenetileg nem megy jól az üzlet, de az európaiakat érintő bónuszcsökkentések valószínűleg nem ciklikusak, hanem strukturálisak lesznek − fogalmazott a londoni Purcell & Co. vezérigazgatója. Ez akár áttelepülésre is ösztökélheti az alkalmazottak egy részét − vélik munkaerő-piaci szakértők. Az európai bankok bónuszfizető kedvét nemcsak az rontja, hogy némelyiket az adófizetők pénzéből mentették meg − így nem szórhatják a pénzt −, hanem az is, hogy sokan további veszteségekkel lesznek kénytelenek szembenézni, például a kamategyeztetési vagy pénzmosási botrányok miatt.

A kompenzációt alapvetően meghatározó jutalékok idén várhatóan 15,8 milliárd dollárra rúgnak majd Nyugat-Európában, ez 20 százalékkal kevesebb a tavalyinál, az USA-ban viszont 5 százalékkal, 39,6 milliárd dollárra nőnek − becsülte a New York-i Freeman & Co. piackutató a részvény- és kötvényeladások, illetve a szerződéskötések adatai alapján. Nyugat-Európában idén 53 százalékkal maradhatnak el ezek a jutalékok a 2007. évi rekordszinttől, míg az USA-ban csak 24 százalékos volt a visszaesés ez idő alatt.