Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Franciaország jelentősen csökkenteni fogja katonai jelenlétét Afrikában, ahol bázisait a helyi hadsereg erőivel együtt fogják igazgatni – adta hírül a Politico. „Ennek az új korszaknak az a célja, hogy biztonsági jelenlétünket egy partnerségi alapú megközelítésben valósítsuk meg” – mondta Emmanuel Macron egy párizsi beszédében, egy afrikai körút előtt, amely a hét folyamán Gabonba, Angolába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Kongóba vezet.

A jövőben a kontinensen lévő francia katonai bázisokat a helyi személyzettel együtt fogják igazgatni

– mondta a francia elnök, miközben a következő hónapokban láthatóan csökkenni fog az Afrikában állomásozó francia csapatok száma.

A bejelentésre azért került sor, mert Párizs egyre nagyobb ellenállásba ütközik a helyi kormányok részéről a korábbi gyarmatain való folyamatos katonai jelenléte miatt, ezért az elmúlt évben több száz katonát volt kénytelen kivonni Maliból, a Közép-afrikai Köztársaságból és Burkina Fasóból. A kontinens különböző bázisain továbbra is mintegy 5000 francia katona állomásozik.

Csökkenő francia, növekvő orosz befolyás

Párizs csökkenő befolyása azonban – különösen a Száhel-övezetben – lehetővé tette Oroszország számára is, hogy kiterjessze hatókörét Afrikában, többek között a digitális szférában dezinformációs kampányok révén, valamint a terepen a Wagner-csoport zsoldosai révén, akik egyes esetekben francia katonákat helyettesítettek.

A francia elnök kijelentette, hogy országa távol tartja magát az „anakronisztikus hatalmi harcoktól” Afrikában, és hozzátette, hogy az afrikai országokat partnernek kell tekinteni, mind katonai, mind gazdasági szempontból: „Afrika senkinek sem a hátsó udvara, még kevésbé olyan kontinens, amelynek a fejlődési kereteit az európaiaknak és a franciáknak kellene diktálniuk.”