A nyugat-ukrajnai Lembergben és környékén az orosz rakétatámadások következtében szinte az összes elektromos alállomás megsemmisült, ami komoly gondokat okoz az áramellátásban, még a létfontosságú létesítmények számára is – közölte kedden Andrij Szadovij a város polgármestere.

„Lembergben és a régióban szinte az összes alállomás megsemmisült. Ezért az energiaellátás nagy probléma” – idézi az MTI a városvezetőt, aki az RBK-Ukraina hírügynökségnek adott interjút.

Elmondta, hogy a villamosmérnököknek nem szabványos megoldásokat kell keresniük annak érdekében, hogy a kritikus infrastrukturális létesítmények áramellátását biztosítsák.

Közölte azt is, hogy „számos más fontos infrastrukturális létesítmény” is megsemmisült a térségben, többségük javíthatatlan.

Bajban az ukrajnai energiaellátás

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök február 10-én azt mondta, hogy az ukrán hőerőművek mintegy húsz blokkja megsérült, Ukrajna elvesztette

  • a nukleáris termelésének 44 százalékát;
  • a kombinált ciklusú hőerőművek kapacitásának 75 százalékát;
  • míg a blokkos hőerőművekének 33 százalékát.

A lembergi polgármester beszámolójával szinte egy időben légiriadót rendeltek egész Ukrajnában – derült ki kedden a hatósági figyelmeztetésből. Riadókészültséget hirdettek elsősorban Kijevben és a Kijevi területen, a déli Odessza és Mikolajiv régióban, valamint az ország nyugati és keleti régióiban.

A légi riasztásokról szóló értesítések helyi idő szerint 9 óra 10 perckor (magyar idő szerint 8 óra tíz perckor) kezdtek megjelenni, és két percen belül az egész országra kiterjedtek.