Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Észak-Korea tengeralattjáróról indított rakétát tesztelt vasárnap – közölte helyi idő szerint hétfőn reggel a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS).

A tájékoztatás szerint az amerikai és a dél-koreai hírszerzési szolgálatok jelenleg a rakétaindítás részleteit próbálják kielemezni. A kilövést Észak-Korea keleti partvidékén található Szinpo városának térségében észlelték.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a kommunista állam közleményére hivatkozva ugyanakkor két hadászati manőverező robotrepülőgép indításáról számolt be egy tengeralattjáró fedélzetéről.

Az USA és Dél-Korea mozgolódik a régióban

Az újabb rakétateszt hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn indítja Freedom Shield (Szabadságpajzs) nevű hadgyakorlatát. Phenjan a hadgyakorlatot „agressziós háborúra való felkészülésként” ítélte el.

Szöul és Washington közös manőverei ellen Phenjan többször tiltakozott, a műveleteket egy Észak-Korea elleni támadás főpróbáinak nevezve.

Észak-Korea ismét megsorozta a tengert: február közepén Phenjan újabb ballisztikus rakétát lőtt a tenger felé. Japán szerint a fegyver a szigetország kizárólagos gazdasági övezetén belül csapódott a Japán-tengerbe.

Míg az Egyesült Államok és Dél-Korea a kommunista állam ballisztikus rakétaprogramját nevezi meg a hadgyakorlatok egyik okaként, Phenjan azt hangoztatja, hogy a rakétafejlesztésekre önvédelmi célból van szüksége.

Észak-Korea tavaly több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre, köztük számos alkalommal interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Kim Dzsongun szerint Amerika hadat üzen azzal, ha lelövi a tesztrakétáját

Észak-Korea közölte, hogy minden olyan lépés, amely az egyik tesztrakétájának lelövésére irányulna, hadüzenetnek minősülne, és az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatát okolta a növekvő nemzetközti feszültségekért.