Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós bizottság kiemelte, a női nemi szervek megcsonkítása a nők és lányok elleni erőszaknak számít. Semmilyen egészségügyi előnye nincs, viszont egész életen át tartó károkat okoz az áldozatoknak.

A női nemi szervek megcsonkítása világszerte több mint 200 millió embert érint, akik közül becslések szerint 600 ezer Európában él.

Cél a gyakorlat teljes felszámolása 2030-ig

„Határozott lépéseket kell tennünk, hogy változást érjünk el és felszámoljuk ezt a gyakorlatot, ha teljesíteni akarjuk a női nemi szervek megcsonkításának 2030-ig történő megszüntetésére vonatkozó célt” – fogalmazott a bizottság.

A brüsszeli testület tavaly uniós szintű szabályokat javasolt a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem előmozdítására.

Az új szabályok értelmében a női nemi szervek megcsonkítása az EU egész területén bűncselekménynek fog minősülni.

Idén új ajánlást is elő fognak terjeszteni arra vonatkozóan, hogyan lehet eleve megelőzni a nőkkel és lányokkal szembeni káros gyakorlatokat.

Az uniós országok határain kell megelőzni

Beszámoltak arról is, hogy, mivel a női nemi szervek megcsonkítását gyakran nem az EU-ban végzik, a lányokat ebből a célból unión kívüli országokba viszik.

Márciustól kezdődően a rendőrség és a határőrség riasztást fog kapni, amikor olyan személlyel foglalkoznak, aki ki lehet téve a nemi alapú erőszak, többek között a női nemi szervi csonkítás kockázatának.

„Egyszer és mindenkorra meg kell szabadítani a nőket és lányokat az erőszaktól. A mi felelősségünk, hogy védjük a biztonsághoz és a testi autonómiához való jogukat” – tette hozzá az Európai Bizottság.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.