Az Európai Unió és a Lengyelországot 2015 óta irányító kormány között a jogállamiság kérdésében már széleskörű vita zajlik, a per részeként ez a konfliktus a Varsónak szánt uniós források megvonásához is vezetett – Írja a Reuters.

A lengyel alkotmánybíróság 2021. júliusában és októberében hozott döntései szerint az unió elvárásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, így Lengyelország kétségbe vonta az uniós törvények elsőbbségét a nemzeti joggal szemben – ez váltotta ki a Bizottság szerdai lépését, mellyel az Európai Bíróság elé állítja Lengyelországot.

Azt, hogy az elnök által törvénybe iktatott és a parlament által elfogadott törvények összeegyeztethetők-e a lengyel alkotmánnyal, az alkotmánybíróság feladata megítélni.

Az alkotmánybíróság ezekkel a döntésekkel megsértette az autonómiát, az elsőbbséget, a hatékonyságot, az uniós jog egységes alkalmazását és az Európai Unió Bírósága határozatainak általános elveit

– közölte a Bizottság, hozzátéve, hogy a Bizottság célja biztosítani, hogy a lengyel állampolgárok jogai védelmet élvezzenek, és hogy az uniós előnyöket ugyanúgy élvezhessék, mint minden uniós polgár. Az uniós jog elsőbbsége biztosítja az uniós jog egyenlő alkalmazását az Unió egész területén.

Ezeket az uniós jogszabályokat sértették

Az EU végrehajtó szerve – amelynek feladata, hogy biztosítsa, hogy az EU mind a 27 országa alkalmazza a jogszabályokat, és tiszteletben tartja a szerződéseket – azt is kijelentette, hogy a lengyel bíróság ítéletei megsértették a hatékony bírói jogvédelemhez való jogot garantáló uniós jogszabályokat, mivel indokolatlanul korlátozóan értelmezték.

Ezáltal megfosztja a lengyel bíróságok előtt eljáró személyeket az e rendelkezésben foglalt teljes körű garanciáktól – közölte a testület.

A Bizottság szerint a Jog és Igazságosság (PiS) nacionalista és euroszkeptikus kormánypárt bíróságon végrehajtott változtatásai után a bíróság már nem felel meg a törvény által korábban létrehozott független és pártatlan bíróság követelményeinek.

Ennek oka, hogy 2015-ben szabálytalanság történt három bíró és egy elnök 2016. decemberi kiválasztásában.

Az EU végrehajtó részlege tavaly júliusban küldte el a lengyel hatóságoknak a megújult bírósággal kapcsolatos meglátásait, de Varsó szeptemberben elutasította az érveket, ezért a Bizottság szerdán úgy döntött, hogy Lengyelországot az Európai Unió Bírósága elé utalja.

(Szerző: Fogarasi Kitti)

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.